Gestionara unui canal de YouTube din Moldova ajunge în fața judecătorilor: riscă amendă sau închisoare
Full Article 3 minutes read

Gestionara unui canal de YouTube din Moldova ajunge în fața judecătorilor: riscă amendă sau închisoare

Gestionara unui canal de YouTube, o femeie cu vârsta de peste 30 de ani din nordul Republicii Moldova, riscă amendă de până 117,5 mii lei sau închisoare de până la 1 an. Ea a obținut un venit de aproximativ 3 000 000 lei de la compania Google, care deține platforma video YouTube, și nu a plătit impozite statului. Femeia a fost trimisă în judecată. Informația a fost comunicată, pe 19 septembrie, de Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). 

Reprezentanții PCCOCS au anunțat că gestionara unui canal de YouTube a fost trimisă în judecată. Potrivit instituției, ea a obținut un venit de aproximativ 3 000 000 lei de la compania Google și nu a plătit impozite statului.

„După ce a primit această sumă în perioada 2021-2022 de la deținătorul acestei platforme de materiale video, femeia cu vârsta de peste 30 de ani din nordul Moldovei ar fi urmat să achite statului peste 370 000 lei. Totuși, gestionara canalului video de divertisment, cu sute de mii de abonați, a ales să nu prezinte declarația cu privire la impozitul pe venit, iar astfel a comis evaziunea fiscală investigată”, au precizat reprezentanții Procuraturii.

Instituția a adăugat că „evaziunea fiscală a persoanelor fizice care nu practică activitate de întreprinzător se pedepsește cu amendă de până 117,5 mii lei sau închisoare de până la 1 an”. Urmează ca Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani, să se pronunțe.

***

YouTube permite autorilor de canale să câștige bani cu ajutorul programului de parteneriat al YouTube. Când vizionează videoclipuri, utilizatorului i se arată reclame video și text. Iar monetizarea funcționează în felul următor: agentul de publicitate plătește bani YouTube-ului pentru publicitatea plasată pe această platformă, YouTube păstrează o parte din bani, iar cealaltă parte o dă autorilor de canale. Costul reclamei și câștigurile autorilor de canale variază în funcție de țara de vizionare și de numărul de abonați al canalului de YouTube. Monetizarea nu a funcționat niciodată oficial în Moldova, dar utilizatorilor le-a fost arătată publicitate a brandurilor locale, iar autorii de canale au putut obține venituri indicând că canalul lor este înregistrat în România sau în altă țară în care monetizarea este permisă. În primăvara lui 2021, din motive necunoscute, publicitatea, și odată cu ea și monetizarea, a dispărut complet de pe segmentul moldovenesc de YouTube. În martie 2024, publicitatea de la YouTube a revenit în Moldova. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: