Publicitatea de la YouTube a revenit în Moldova. Urmează și monetizarea?
Full Article 5 minutes read

Publicitatea de la YouTube a revenit în Moldova. Urmează și monetizarea?

Pe segmentul moldovenesc de YouTube și pe aplicațiile videohostingului a reapărut publicitatea, care a dispărut acum câțiva ani. NM vă spune ce înseamnă acest lucru, dacă va apărea după publicitate și monetizarea și cum poate influența această decizie piața de publicitate din Moldova.

Ce s-a întâmplat?

Săptămâna aceasta a apărut reclama pe segmentul moldovenesc de YouTube (pe site și în aplicațiile mobile, precum și pentru utilizatorii Smart TV). Acest lucru a fost observat de utilizatorii rețelelor sociale și de participanții pe piața de publicitate.

Iar în după-amiaza zilei de 26 martie, reclama se afișa deja și în interiorul videoclipului. Afișarea unui astfel de videoclip influențează monetizarea canalelor de YouTube. Cu toate acestea, în momentul realizării acestui material, monetizarea pentru autorii moldoveni nu funcționa.

Deocamdată utilizatorii segmentului de YouTube din Moldova văd reclame ale mărcilor străine și moldovenești. Aparent, este programată în instrumentele Google (videohostingul YouTube aparține Google).

Nu se știe din ce cauză au fost operate aceste modificări. NM a trimis o solicitare în scris către YouTube, dar nu a primit încă un răspuns.

Ce fel de monetizare?

YouTube permite autorilor de canale să câștige bani cu ajutorul programului de parteneriat al YouTube. Când vizionează videoclipuri, utilizatorului i se arată reclame video și text. Iar monetizarea funcționează în felul următor: agentul de publicitate plătește bani YouTube-ului pentru publicitatea plasată pe această platformă, YouTube păstrează o parte din bani, iar cealaltă parte o dă autorilor de canale. Costul reclamei și câștigurile autorilor de canale variază în funcție de țara de vizionare și de numărul de abonați al canalului de YouTube.

Monetizarea nu a funcționat niciodată oficial în Moldova, dar utilizatorilor le-a fost arătată publicitate a brandurilor locale, iar autorii de canale au putut obține venituri indicând că canalul lor este înregistrat în România sau în altă țară în care monetizarea este permisă.

În primăvara lui 2021, din motive necunoscute, publicitatea, și odată cu ea și monetizarea, a dispărut complet de pe segmentul moldovenesc de YouTube.

Ce efecte va avea decizia asupra pieței de publicitate?

Digital Group Head Initiative Media Moldova Alexei Volneanschii ne-a povestit că, după ce YouTube a părăsit piața de publicitate din Republica Moldova în 2021, nu au mai rămas alte platforme comparabile ca preț și capacități de targetare a ofertelor publicitare. „În acest timp, situația s-a schimbat, iar vânzătorii locali și străini (platforme care vând publicitate – NM) au început să ofere un inventar video de calitate la prețuri rezonabile. Încă nu este clar ce se va întâmpla cu prețurile pentru publicitatea pe YouTube, dar cred că platformelor alternative le va fi foarte greu să concureze”, este sigur expertul.

Potrivit acestuia, atunci când publicitatea pe YouTube a dispărut, jucătorii de pe piață au fost forțați să „reasambleze strategiile de plasare din mers și să refacă planurile pentru campaniile curente și cele planificate”. „Acum, se pare că situația se va schimba din nou, de data aceasta în direcția opusă. Acesta va fi cu siguranță un instrument foarte popular pe piață și, sunt sigur, își va recăpăta rapid poziția de lider”, a spus Volneanschii și a adăugat că jucătorii de pe piață așteaptă oportunitatea de a plasa publicitate direcționată pe TikTok.

CEO-ul agenției de publicitate Publicis Media Moldova, Dorel Samoilă, consideră, la rândul său, că revenirea publicității pe YouTube rezolvă problema care a apărut pe piața televiziunii după închiderea mai multor posturi TV. „Din punct de vedere al publicității video, această zonă va crește semnificativ. Dacă am compara cu locul unde putem cumpăra [spațiu publicitar], atunci YouTube are potențialul de a cuprinde 40% din auditoriu – este mult, la egalitate cu Facebook. Nu am putut obține acest așa acoperire pe alte site-uri”, a spus Samoilă.

Este de remarcat faptul că, după închiderea a peste zece canale TV din Moldova, jucătorii de pe piața de publicitate au declarat că companiile nu pot desfășura o campanie de publicitate care ar acoperi întregul public țintă de care au nevoie, în timp ce costul reclamei la posturile TV care au rămas este în creștere.

Samoilă a mai menționat că pe platformele online de alternativă, costul reclamei a fost mult mai mare decât pe YouTube și nu a existat cantitatea necesară de inventar publicitar. Potrivit acestuia, înainte ca YouTube să părăsească piața din Republica Moldova, volumul anual de publicitate pe acesta era de 1-1,5 milioane de euro. „Acum, având în vedere problemele de pe piața televiziunii, ar putea ajunge până la 3 milioane de euro”, este sigur expertul.

În același timp, potrivit acestuia, este nevoie de timp pentru a înțelege dacă reclama care apare este o eroare (o eroare în program). „Este ciudat că monetizarea nu a fost activată în Moldova, pentru că, de obicei, reclamele sunt afișate în țările participante la programul de monetizare. Pentru că în astfel de țări există o echipă de moderatori. Ultima dată au închis posibilitatea monetizării, pentru că, din lipsă de moderare, publicitatea brandurilor mondiale ar fi putut fi plasată alături de un content extremist”, a spus Samoilă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: