Gherman, despre politicienii influențați de Kremlin, referendum în aceeași zi cu prezidențiale și „succesele” guvernării PAS: „Am transformat țara, așa cum nu s-a întâmplat în 30 de ani”
Full Article 5 minutes read

Gherman, despre politicienii influențați de Kremlin, referendum în aceeași zi cu prezidențiale și „succesele” guvernării PAS: „Am transformat țara, așa cum nu s-a întâmplat în 30 de ani”

Moldova va economisi aproape 200 de milioane de lei, dacă va organiza alegerile prezidențiale „la pachet” cu referendumul solicitat de Maia Sandu; Kremlinul continuă să influențeze politicieni de la Chișinău, iar PAS rămâne „o echipă puternică”, în ciuda criticilor „tari” făcute de vicepreședinta formațiunii politice Olesea Stamate. Sunt doar câteva dintre declarațiile făcute de vicepreședinta Parlamentului, Doina Gherman, în cadrul emisiunii „Realitatea te privește”, de la Rlive. NM a făcut o analiză a principalelor subiecte abordate în cadrul emisiunii și răspunsurile oferite de deputata partidului de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS).

Integrarea în UE și deschiderea negocierilor – cât de pregătită este Moldova: „Dacă nu acum, atunci când? Peste 2 ani, peste 5, peste 10? Când putem spune că țara este cu adevărat pregătită? Întotdeauna se pot găsi argumente „de ce nu încă”. Acum, după mine, este un context favorabil. (…) Noi ne dorim ca până la sfârșitul acestui an deja să avem începerea oficială a negocierilor”.

Alegeri și referendum în aceeași zi. De ce?: „Provocarea cea mai mare vizavi de un referendum este participarea. Oportunitatea organizării în aceeași zi, cu siguranță ar ridica numărul de participare și pentru referendum. Doi, vorbim și de economie. 200 de milioane de lei s-ar putea economisi, dacă vom organiza în aceeași zi cu scrutinul prezidențial. Trei, și cel mai important – toate partidele pro-europene din Moldova au șansa să se promoveze, să-și promoveze ideologia partidului. Asta trebuie să ne unească, dincolo de toate dezbaterile”.

Vor participa sau nu cetățenii din Transnistria la referendum?: „Nu am discutat, dar vor veni la secțiile de vot de pe malul drept, așa cum a fost și până acum. Pe teritoriul din stânga Nistrului nu vor fi deschise secții de vot”.

Taberele politice influențate de Kremlin. Care sunt?: „Avem un partid politic declarat neconstituțional, aparține unui fugar. Evident că acești oameni nu au nimic cu interesul pentru dezvoltare a țării. M-am referit la Ilan Șor, care umblă slobod în Federația Rusă. Cred că unul din subiectele pe care le discută la Moscova țin de destabilizarea Moldovei”.

„Codul electoral, modificat prea des”. Răspuns la critici: „A fost în primul rând o necesitate, pentru că timp de ani buni acest cod a fost de fiecare dată hărțuit așa cum au vrut ei. (…) Acum avem cel mai bun cod din istoria Republicii Moldova, pe bune, și toți partenerii internaționali asta ne spun. Se vede și cu ochiul liber”.

Aderarea la UE cu Transnistria: „Nu este o problemă și niciodată nu s-a pus”.

Moldova și Ucraina vor adera „la pachet” la UE?: „Până în decembrie 2023 eram priviți și examinați ca un cuplu, dar după 14 decembrie 2023 este evident că vom merge separat. Procesul de negocieri este total diferit: Moldova este o țară mică, dar Ucraina – mare. Nicidecum nu putem discuta că tot ce se va întâmpla va fi împreună”.

Proiectele opoziției. De ce sunt respinse de PAS în Parlament: „Doamna Ursu (nr. red: Valentina Ursu, prezentatoare), ei vin, își transmit mesajele, stau exact 30 de minute, după care boicotează ședința. Despre care proiecte vorbim? Din păcate asta nu dă bine. (…) Trebuie să constatăm că avem reprezentanți ai opoziției care nu servesc interesului național, dar al unei țări străine, a unui stat agresor. Cu acești oameni noi nu putem găsi niciun consens, scuze”.

Realizările PAS de când a venit la guvernare: „Noi am transformat țara, în ultimii doi ani, într-o manieră în care nu s-a întâmplat în 30”.

Zvonurile privind propunerea lui Litvinenco la funcția de procuror general, din partea PAS: „Nu au fost așa discuții. Nu au fost, dar ne dorim ca acolo să ajungă un om care să aducă dreptate cetățenilor, pentru că asta așteaptă ei”.

Demisiile în lanț, din ultima perioadă. Ce se întâmplă?: „Unii pleacă, alții vin. Unii buni, alții mai buni. Este ceva firesc, actul de guvernare este un organism viu și nimic grav nu se întâmplă. Situațiile sunt diferite, dar nu trebuie să le punem pe toate într-o oală”.

Remanieri guvernamentale. Vor mai fi?: „Nu neapărat s-a vorbit, dar nu văd nimic grav în orice schimbare”.

Criticile Olesei Stamate la adresa PAS: „Sunt dezbateri, opinii, uneori mai diferite, dar până la urmă suntem o echipă și eu cred în puterea echipei PAS”.

Amintim că Doina Gherman a preluat funcția de vicepreședinte al Parlamentului pe 1 februarie, după ce predecesorul său, Mihai Popșoi, a ales să facă parte din Cabinetul de miniștri condus de premierul Dorin Recean. El se regăsește, în prezent, în fruntea Ministerului Afacerilor Externe.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: