Doina Gherman preia funcția de vicepreședintă a Parlamentului. Mihai Popșoi i-a oferit flori
Full Article 4 minutes read

Doina Gherman preia funcția de vicepreședintă a Parlamentului. Mihai Popșoi i-a oferit flori

Deputata Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Doina Gherman a fost numită vicepreședinte a Parlamentului Republicii Moldova. Decizia a fost susținută de 55 de deputați. 8 deputați nu au votat pentru numirea Doinei Gherman. După ce a fost aleasă vicepreședintă a Parlamentului, predecesorul său Mihai Popșoi a felicitat-o și i-a oferit un buchet de trandafiri albi.

„Dați-mi o politică internă bună și eu o să vă pot oferi o politică externă la fel de bună”

În ședința din 1 februarie, Parlamentul a examinat proiectul de lege privind demisia lui Mihai Popșoi din funcția de vicepreședinte al legislativului. Înainte ca proiectul să fie supus votului, Mihai Popșoi a ținut un discurs de la tribuna centrală a Parlamentului.

Acum aproape 5 ani, în vara anului 2019, într-un Parlament cu luminile stinse, într-o țară izolată internațional, am făcut primii pași în continuare de deputat. Ei bine, astăzi și în Parlament lumina e aprinsă, și țara cunoaște o dezvoltare și o deschidere cum nu au mai fost în cei peste 30 de ani de independență. Lucru pentru care vreau să vă mulțumesc dvs, dragi colegi, doamnei președinte Sandu, firește, și cu siguranță dl Nicu Popescu. Ceea ce am făcut noi, împreună, în acești ultimi 5 ani, au fost cu adevărat lucruri remarcabile, care nu s-au întâmplat 30 de ani. Am consolidat democrația din Republica Moldova, am fortificat instituțiile statului, domeniul apărării, securității. Am îmbunătățit relațiile Republicii Moldova cu vecinii noștri, or ne aducem aminte că am avut un președinte care timp de 4 ani de mandat nu a pășit nici în Ucraina, nici în România. Ei bine, astăzi avem o politică externă de care ne putem mândri”, a spus el.

Totodată, Popșoi, care a renunțat la funcția de vicepreședinte al Parlamentului după ce a fost numit ministru al Afacerilor Externe, a îndemnat deputații să promoveze o politică internă „bună” pentru a putea asigura și o politcă externă „bună”.

Eu nu pot decât să sper că, împreună cu dvs, vom continua să promovăm o politică externă activă, în interesul public. Dar aici voi avea o rugăminte la dvs, dragii mei colegi din majoritate parlamentară, dar și cei din opoziție, firește. Cum spunea marele Titulescu: dați-mi o politică internă bună și eu o să vă pot oferi o politică externă la fel de bună. De aceea, contez pe sprijinul dvs. (…) Vă urez mult succes dvs, familiilor dvs și Republicii Moldova”, a conchis oficialul.

Ulterior, deputații au inițiat procedura de vot privind aprobarea demisiei vicepreședintelui Parlamentului. Inițiativa legislativă a fost votată de 55 deputați PAS și un deputat neafiliat. 41 de deputați nu au votat proiectul de lege, printre ai numărându-se și 7 parlamentari PAS.

Președintele Parlamentului a observat că unii deputați PAS s-au abținut de la votul pentru acceptarea demisie lui Mihai Popșoi. „Totuși nu toți vor să se despartă de dvs, de aici, de la Parlament. Dar mergem mai departe”, i-a spus Grosu lui Popșoi.

Doina Gherman, noua vicepreședintă a Parlamentului

În continuare, deputații au votat pentru numirea deputatei PAS Doina Gherman în calitate de vicepreședinte a Parlamentului.

Cu toții o cunoaștem pe doamna Gherman, contribuția ei e foarte importantă pe dimensiunea parlamentară, diplomația parlamentară, politica externă. Este o colegă care și-a demonstrat devotamentul și dăruirea pentru pentru tot ce facem noi pentru cetățenii noștri”, a declarat Grosu, înaintea demarării procedurii de vot.

Doina Gherman a fost numită în funcția de vecipreședite al legislativului cu votul a 54 de deputați PAS și un parlamentar neafiliat. Proiectul privind numirea lui Gherman nu a fost votat de 35 de deputați, printre care și 7 din fracțiunea PAS.

După ce a fost numită vicepreședinte al legislativului, predecesorul său Mihai Popșoi, a felicitat-o pe Doina Gherman și i-a oferit un buchet de trandafiri albi. Eventual, noua vicepreședintă a legislativului și-a ocupat locul în prezidiul Parlamentului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: