Grevă generală și pichetarea Ministerului Sănătății? Spitalul de Dermatologie și „Toma Ciorbă“, împotriva fuzionării: Ar putea masca interese meschine
Full Article 4 minutes read

Grevă generală și pichetarea Ministerului Sănătății? Spitalul de Dermatologie și „Toma Ciorbă“, împotriva fuzionării: Ar putea masca interese meschine

Angajații Spitalului Clinic Republican de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și Spitalului Dermatologic și Maladii Comunicabile se opun proiectului de hotărâre a Ministerului Sănătății privind fuzionarea celor două instituții medicale. Angajații celor două spitale au trimis sesizări în adresa Federației Sindicale „Sănătatea” în care solicită anularea inițiativei. Personalul Spitalului Dermatologic a menționat chiar că, în caz contrar, ar putea intra și în grevă generală.

„Ar putea masca interese meschine”

13 angajați ai Spitalului Clinic Republican de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” și 4 membri ai Catedrei de boli infecțioase, tropicale și parazitologie medicală au trimis o sesizare privind fuzionarea instituției medicale cu Spitalul Dermatologic în adresa Federației Sindicale „Sănătate”.

În urma analizei informative anexate la proiectul hotărârii Guvernului și anume condițiile ce au impus elaborarea proiectului de acte normative și concluziile finale urmărite, constatăm că argumentele prezentate nu sunt considerate a fi unele plauzibile, concludente și convingătoare iar fuziunea nu ține de obiectul identificării unor soluții care ar rezolva în esență problemele legate de standarde , investiții capitale și infrastructură, pretins a fi în stare depășită. (…) Astfel, ideea propusă cu privire la eficientizarea activității sectorului spitalicesc, ar putea masca subtilitățile interesului personal meschin și de grup pentru obținerea abuzivă și pretins a fi legală a terenului pe care este amplasată instituția Spitalul Clinic Republican de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, care aparține  poporului (urmașilor lui Toma Ciorbă)”, se arată în document.

În document se menționează că recent secția Nr. 2 a instituției a fost reparată, au fost instalate panouri solare fotovoltaice a fost renovat cabinetul de radiologie și a fost montat noul aparat.

Totodată, unul dintre motivele invocate de semnatari pentru împotrivirea fuzionării celor două instituții este faptul că Spitalul Dermatologic nu ar corespunde „cerințelor de îngrijire și management al pacienților cu patologie infecțioasă”.

Acest fapt înseamnă nu doar ignorarea totală a situației actuale în domeniul patologiilor infecțioase , ci și un pericol de reapariție  și răspândire a unor boli infecțioase emergente deja eradicate”, se menționează în sesizare.

Astfel, semnatarii cer anularea proiectului de hotărâre, inițierea procedurilor de acces la granturile destinate dezvoltării medicale pentru Spitalul „Toma Ciorbă” și susținerea proiectelor de reconstrucție și modernizare a instituției. De asemenea, se solicită și eficientizarea procedurii de atragere, legalizare și implementare a investițiilor din domeniul privat pentru proiectele de renovare a spitalului.

Grevă generală

Iar angajații Spitalului Dermatologic și Maladii Comunicabile au trimis o petiție către președintele Federației Sindicale „Sănătatea”, Aurel Popovici, în care, la fel, se opun fuzionării instituției în activează cu Spitalul „Toma Ciorbă”.

Noi, angajații instituției Spitalului Dermatologie și Maladii Comunicabile, suntem profund dezamăgiți și nemulțumiți în vederea proiectului Hotârârii de Guvern, privind fuzionarea celor două instituții, respectiv, instituția în care activăm și Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Ne expunem indignarea și asupra faptului că noi angajații instituției ce urmează a fi absorbită, aflăm despre reorganizare din mass-media, respectiv niciun reprezentant al Ministerului Sănătății nu au considerat ce e necesar de a ne informa”, se arată în petiție.

Semnatarii au menționat că fuzionarea spitalelor ar putea avea consecințe negative, printre care, specializare și expertiză redusă și accesiblitate îngreunată la servicii medicale pentru unele persoane, din cauza distanței geografice dintre cele două instituții.

Vă solicităm în mod respectuos să analizați în detaliu consecințele fuzionării spitalelor și să căutați alternative mai bune și mai eficiente față de provocările actuale din sistemul de sănătate”, se indică în document.

În caz contrat, se menționează în document, angajații spitalului își rezervă dreptul la forme de protest precum: greva japoneză, pichetarea Ministerului Sănătății, implicarea mass-mediei și greva generală.

Inițiativa Ministerului Sănătății

Precizăm că Ministerul Sănătății a supus consultărilor publice, până pe 15 decembrie, un proiect de hotătâre privind reorganizarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din capitală și Spitalului Dermatologic și Maladii Comunicabile din orașul Codru, municipiul Chișinău, prin fuzionarea celor două instituții. Scopul inițiativei, potrivit ministerului, este îmbunătățirea actului medical. În document se menționează că termenul de exploatare a clădirii Spitalului „Toma Ciorbă” este „depășit” și nu corespunde cerințelor contemporane, iar sediul Spitalului Dermatologic se află într-o stare mai bună și „poate fi ajustat la standardele actuale de prestare a serviciilor medicale acordate de ambele instituții” (Detalii – AICI).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: