Cu un spital mai puțin în Moldova? Ministerul Sănătății propune fuzionarea spitalului „Toma Ciorbă” și a celui Dermatologic
Full Article 3 minutes read

Cu un spital mai puțin în Moldova? Ministerul Sănătății propune fuzionarea spitalului „Toma Ciorbă” și a celui Dermatologic

Ministerul Sănătății propune reorganizarea Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din capitală și Spitalului Dermatologic și Maladii Comunicabile din orașul Codru, municipiul Chișinău, prin fuzionarea celor două instituții. Un proiect de hotărâre care prevede acest lucru a fost supus consultărilor publice până pe 15 decembrie. Întrebat de NM dacă se pune în discuție mutarea personalului în instituția din Codru, directorul Spitalului „Toma Ciorbă”, Sergiu Vasilița, a spus că încă „nu a văzut oficial nicio baza juridică în acest sens”.

Ce propune Ministerul Sănătății

Ministerul Sănătății menționează în proiectul de hotărâre că atât Spitalul „Toma Ciorbă”, cât și Spitalul Dermatologic prestează servicii medicale similare, în domeniul tratamentului bolilor infecțioase.

Spitalele necesită finanțare suplimentară pentru reparații și ajustarea acestora la standardele actuale în domeniul sănătății. Menționăm că IMSP SCBI „Toma Ciorbă” a fost creat în 1896 și își desfășoară activitatea în clădiri ale căror termen de exploatare este depășit considerabil și nu corespunde cerințelor contemporane, iar aceasta are un impact direct asupra calității și siguranței actului medical”, se arată în document.

De asemenea, în proiect se menționează că în Chișinău există un singur spital de boli infecțioase cu o capacitate de 135 de paturi. În 2020, Spitalul „Toma Ciorbă” a înregistrat un grad de ocupare de 65,7%, iar în 2022 – de 74,5%. Instituția medicală nu dispune de nicio secție de terapie intensivă, de pediatrie sau vreun laborator modern. Din această cauză, potrivit proiectului de hotărâre, oamenii sunt trimiși la alte spitale pentru investigații sau tratament.

La rândul său, Spitalul Dermatologic are o capacitate de 300 de paturi. Totuși, de obicei, doar 165 de paturi sunt ocupate. Conform datelor indicate în proiect, acest spital a înregistrat, în 2020, un grad de ocupare de 29,3%, iar în 2022 – de 41,6 %.

În acest context este necesar de menționat că IMSP SDMC își desfășoară activitatea în edificiu a cărui stare este una mai corespunzătoare și acest edificiu poate fi ajustat la standardele actuale de prestare a serviciilor medicale acordate de ambele instituții”, se arată în document.

Proiectul prevede mutarea și disponibilizarea personalului din cele două spitale, „în cazul imposibilității transferului acestuia, în conformitate cu legislaţia muncii din contul și în limitele mijloacelor financiare ale instituției absorbante”

Dacă va fi aprobat, proiectul va intra în vigoare de la 1 ianuarie 2024.

Este vorba de relocarea Spitalului „Toma Ciorbă”?

Contactat de NM pentru o reacție, directorul spitalului „Toma Ciorbă”, Sergiu Vasilița, a declarat că fuzionarea instituției pe care o conduce cu Spitalul Dermatologie şi Maladii Comunicabile este „o noutate” pentru el.

A fost o noutate pentru mine, dar cel puțin cunosc că a fost o discuție referitor la managementul comun al instituției. Nu știu cum va fi, dar vedem în perspectivă. Mâine doamna ministră va veni la spital și vom avea o discuție”, a declarat Vasilița.

Întrebat dacă au existat discuții privind o eventuală mutare a actualei echipe a spitalului „Toma Ciorbă” la spitalul din orășelul Codru, Sergiu Vasilița a răspuns: „Oficial nu am văzut nicio bază juridică în acest sens”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: