Grindina a distrus livezi și circa 750 m de drum asfaltat la Basarabeasca: urmează a fi estimată suma prejudiciilor
Full Article 2 minutes read

Grindina a distrus livezi și circa 750 m de drum asfaltat la Basarabeasca: urmează a fi estimată suma prejudiciilor

Ploile cu grindină au distrus circa 8 ha de livadă de mere la Ocnița, circa 12 ha de porumb și 30 ha de floarea soarelui la Ialoveni, 40 ha de livadă la Căușeni, circa 360 ha livadă de nuci și 200 ha de floarea soarelui în Găgăuzia. Au fost distruse și circa 750 m de drum asfaltat la Basarabeasca. Tot aici ploile abundente au deteriorat mai multe culturi agricole. Datele au fost comunicate pe 5 iunie de reprezentanții Inspectoratului General pentru Situații de Urgență. Potrivit instituției, Comisiile pentru situații excepționale raionale urmează să estimeze suma prejudiciilor materiale.

Inspectoratul a menționat că în urma precipitațiilor puternice, din perioada 30 mai-3 iunie, pe teritoriul Republicii Moldova au fost înregistrate mai multe prejudicii.

Ploile torențiale cu grindină au afectat mai multe culturi agricole din nordul, sudul și centrul țării.

În localitatea Bîrlădeni, raionul Ocnița, ploile au distrus circa 8 ha de livadă de mere. Pagube au fost înregistrate și în satul Răzeni, raionul Ialoveni, unde precipitațiile au afectat circa 12 ha de porumb și 30 ha de floarea soarelui. De asemenea, în urma condițiilor meteorologice nefavorabile 40 ha de livadă au fost nimicite în satul Săiți, raionul Căușeni. Precipitațiile au făcut ravagii și în sudul țării în localitatea Etulia, UTA Găgăuzia. Aici, grindina a distrus circa 360 ha livadă de nuci, 200 ha de floarea soarelui și 200 ha de orz”, au comunicat reprezentanții Inspectoratului.

Potrivit instituției, pagube au fost raportate și în raionul Basarabeasca, în satul Bașcalia. Au fost distruse circa 750 m de drum asfaltat și 70 m2 de peliculă de pe o seră.

Mai mult, tot aici, ploile abundente au deteriorat mai multe culturi agricole, printre care: 62 ha de viță de vie, 448 ha de grâu, 111 ha de porumb, 179 ha de orz, 7 ha de mazăre, dar și 217 ha de floare soarelui”, au comunicat reprezentanții instituției.

Comisiile pentru situații excepționale raionale urmează să estimeze suma prejudiciilor materiale.

Amintim, în seara zilei din ajun a plouat cu grindină la Nisporeni și Orhei. Mai mulți internauți s-au plâns că grindina le-a afectat culturile, inclusiv automobilele dar și acoperișul casei. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: