VIDEO Grosu, la summit-ul Platformei Internaționale Crimeea: Prezența trupelor ruse în regiunea transnistreană încalcă fundamental neutralitatea Moldovei
Full Article 3 minutes read

VIDEO Grosu, la summit-ul Platformei Internaționale Crimeea: Prezența trupelor ruse în regiunea transnistreană încalcă fundamental neutralitatea Moldovei

Președintele Parlamentului Igor Grosu a participat astăzi la primul Summit parlamentar „Platforma Internațională Crimeea”. Oficialul moldovean, în cadrul discursului, a spus că țara noastră condamnă agresiunea Federației Ruse în Ucraina, anexarea Crimeei, dar și recentele așa-zisele referendumuri din cele 4 regiuni ucrainene. La fel, Grosu a ținut să precizeze că prezența trupelor ruse în regiunea transnistreană încalcă fundamental neutralitatea Moldovei. 

„Ne-am întâlnit astăzi aici pentru a condamna repetat agresiunea Federației Ruse în Ucraina și pentru a ne exprima sprijinul ferm pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”, a declarat Grosu.

Oficialul moldovean a precizat că „Ucraina se află astăzi în avangarda lumii libere, luptând eroic pentru securitatea întregii Europe şi a Republicii Moldova”.

„Consecințele războiului se extind mult dincolo de Ucraina și regiune, iar Republica Moldova nu face excepție. Chiar și așa, fiind o țară cu mai puțin de trei milioane de oameni, am oferit adăpost pentru mai bine de jumătate de milion de refugiați care au fugit de război”, a spus Grosu.

El a adăugat că aproximativ 80.000 de refugiați au ales să rămână în continuare în Moldova, totodată 130 de copii ucraineni s-au născut în maternitățile Republicii Moldova.

„Nu mai există niciun dubiu că Rusia atacă premeditat ținte civile în Ucraina. Rachete, drone și focuri de artilerie cad peste clădiri de oficii, blocuri de locuit, peste obiecte de infrastructură energetică omorând și rănind zeci de oameni, alte sute de mii rămânând fără electricitate și apă potabilă”, a menționat Grosu.

Trei din aceste rachete lansate de Rusia spre Ucraina au traversat neautorizat spațiul aerian al Republicii Moldova, punând în pericol inclusiv aviația civilă, a mai spus oficialul moldovean, în cadrul summitului.

Tot el a adăugat că neutralitatea nu înseamnă că nu trebuie să-ți aperi inclusiv spațiul aerian: „Pentru a fi cu adevărat neutri, noi am solicitat în mod continuu retragerea trupelor ruse de pe teritoriul nostru, deoarece prezența lor în regiunea transnistreană încalcă fundamental neutralitatea și independența țării noastre”.

Grosu a mai spus că Moldova a condamnat și continue să condamne anexarea Crimeei, dar și recentele așa-zisele referendumuri din regiunile Herson, Zaporijie, Donețk și Luhansk ale Ucrainei.

„Republica Moldova nu recunoaște tentativa de anexare ilegală de către Federația Rusă a unor teritorii ucrainene. Țara noastră reafirmă sprijinul ferm pentru independența, suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, în granițele sale recunoscute internațional. De la această tribună, aș dori să-mi exprim cea mai mare admirație față de toți ucrainenii pentru curajul, rezistența și puterea lor interioară de a continua această luptă pentru supraviețuire, dreptate și libertate. Slava Ukraine”, a conchis oficialul moldovean.

***

De menționat că summit-ul parlamentar „Platforma Internațională Crimeea” a avut loc în capitala Croației – la Zagreb. Summitul este organizat de Ucraina și Republica Croația.

Peste 50 de președinți și vicepreședinți de parlament și președinți și vicepreședinți ai adunărilor parlamentare ale instituțiilor internaționale au participat la reuniune.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: