Parlamentul Republicii Moldova

Grosu, despre acuzațiile lui Simion la adresa R. Moldova: „Vin din același registru de unde se inspiră Dodon”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a spus că acuzațiile liderului AUR, George Simion, privind implicarea Republicii Moldova în alegerile prezidențiale din România sunt o tentativă de a dezbina românii de pe cele două maluri ale Prutului. Potrivit lui, politicianul a preluat aceste afirmații din „registrul de propagandă de la Kremlin”. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 22 mai.

Știți, ele vin dintr-un registru, din același registru de unde se inspiră Dodon, Ceban, cine mai este acolo. Deci, ei au aceiași linie de comunicare. Este propaganda care vine de la Kremlin. Unii vorbesc în rusă, alții în limba română. Deci, nimic nou. O agresivitate, o încercare de a dezbina românii de pe cele două maluri ale Prutului. (…) Eu sunt sigur că, în primul rând, rezultatul alegerilor, lor asta nu le-a reușit. Și cu ocazia asta îi felicit pe toți românii de pe ambele maluri ale Prutului. (…) Trebuie să avem grijă de cetățenii noștri. România a învins, poporul român a învins și evident și cetățenii Republicii Moldova au înțeles cât de mare e miza, pentru parcursul nostru european, ca în fruntea României să fie un președinte legitim, care susține parcursul european și susține R. Moldova și nu cineva care spune direct că o urăște, face garduri, ziduri, tot felul de aberații care vin din același registru de propagandă de la Kremlin”, a declarat Igor Grosu.

Amintim că, pe 20 mai, George Simion, candidat la funcția de președinte al României, care a pierdut alegerile în turul II, în fața contracandidatului său, Nicușor Dan, a denunțat o presupusă ingerință a Republicii Moldova și Franței în scrutinul prezidențial. Acesta a mai declarat că ar fi fost alocate 100 milioane de euro pentru a cumpăra voturile românilor basarabeni. Politicianul nu a prezentat însă nici o dovadă pentru acuzațiile lansate.

O zi mai târziu, Simion a depus la Curtea Constituțională o contestație privind anularea scrutinului prezidențial. Înalta Curte a examinat pe 22 mai contestația și a decis respingerea acesteia cu unanimitate de voturi. În replică, George Simion a acuzat instituția de „lovitură de stat”.

Tot pe 22 mai, Curtea Constituțională a validat alegerea lui Nicușor Dan în calitate de președinte al României. Acesta va depune jurământul de învestitură în funcție luni, 26 mai.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Imagine simbol/army.md

Moldova cumpără rachete antiaeriene? Ministerul Apărării: „Toate eforturile sunt pentru creșterea nivelului de siguranță”

Ministerul Apărării al Republicii Moldova anunță că a luat măsuri pentru consolidarea capacităților de apărare antiaeriană ale țării, în contextul încălcărilor repetate ale spațiului aerian național de către rachete și drone din Federația Rusă. Potrivit instituției, astfel de incidente au fost înregistrate în ultimii trei ani și au reprezentat o amenințare directă la adresa securității cetățenilor.

„Aceste situații au pus în pericol direct siguranța cetățenilor noștri. Protejarea vieții și securității oamenilor rămâne o prioritate esențială pentru Ministerul Apărării. În acest context, instituția a întreprins măsurile necesare pentru consolidarea capacităților de apărare aeriană ale țării, inclusiv cu sprijinul partenerilor externi”, anunță Ministerul Apărării.

Instituția precizează că, din considerente de securitate și confidențialitate, nu poate anunța public mai multe detalii: „Vă asigurăm, însă, că toate aceste eforturi sunt pentru creșterea nivelului de siguranță a populației și protecția spațiului aerian național”.

Potrivit portalului Agora.md, care citează date din Registrul armamentului convențional al ONU, Republica Moldova a achiziționat din Polonia 44 de sisteme antiaeriene portabile de tip Piorun. Nu este clar dacă livrarea include doar lansatoarele, doar rachetele sau ambele.

Sistemele Piorun, produse de compania poloneză MESKO, sunt concepute pentru a combate elicoptere, avioane, drone și rachete de croazieră. Acestea sunt echipate cu focoase dotate cu senzori de proximitate, ceea ce le permite să neutralizeze ținta chiar și în cazul unei treceri foarte apropiate.

Amintim că, în aprilie, ministrul Apărării Anatolie Nosatîi declara că Uniunea Europeană pregătește un nou pachet de asistență militară pentru Republica Moldova, care va include și sisteme de apărare antiaeriană. Potrivit acestuia, noile sistem vor fi capabile să intercepteze și să distrugă aparate de zbor, avioane, elicoptere și unele tipuri de rachete. Ajutorul urmează să fie acordat sub formă de grant.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: