Tudor Mardei | NewsMaker

Grosu, după ce Tiraspolul a instituit din nou starea de urgență: „Cinismul Kremlinului e fără margini”

Decizia Tiraspolului de a prelungi starea de urgență în economie este „artificială” și urmărește să protejeze interesele liderilor nerecunoscuți, susține președintele Parlamentului, Igor Grosu. Oficialul a recunoscut, în același timp, că regiunea se confruntă cu dificultăți economice și probleme legate de aprovizionarea cu resurse energetice.

„Acolo e din stare de urgență în stare de urgență. E așa perpetuum. Probabil începe să le placă în starea de urgență. (…) Evident că e făcut artificial. Bine, din punct de vedere a securității lor, cred că e făcut artificial, a securității așa numiților lideri. Dar să nu negăm, într-adevăr sunt probleme serioase economice, de asigurare a malului stâng cu resurse energetice și așa mai departe”, a declarat speakerul pentru NewsMaker.

Întrebat dacă autoritățile de la Chișinău vor interveni pentru a ajuta cetățenii care locuiesc în stânga Nistrului, Grosu a reamintit ajutorul oferit la începutul acestui an, când Rusia a întrerupt livrările de gaze.

„Noi am sprijinit de fiecare dată.  Iarna trecută, vă amintesc, atunci când Rusia a deconectat gazele și noi împreună cu Bruxellesul, cu partenerii, am găsit resurse și am venit repede în ajutorul oamenilor. Vom face lucrul ăsta de fiecare dată”, a spus el.

În același timp, oficialul a avertizat că Rusia ar putea încerca să provoace din nou crize în regiunea transnistreană, inclusiv, în apropierea alegerilor parlamentare, planificate pentru septembrie.

„Cinismul Kremlinului e fără margini. Să nu-i subestimăm, să nu ne facem iluzii că au prins la bunul simț. Posibil vor mai încerca să mai repete o astfel de criză. Bine, nu o să fie ca una de iarnă, pentru că predilecția lor e atunci când lumea îngheață. Dar, vă dați seama, ei o să încerce să facă ceva mai aproape de alegerile parlamentare, de accea trebuie să fim atenți”, a conchis Igor Grosu.

Amintim că, pe 11 iunie, în regiunea transnistreană a fost instituită, pentru 30 de zile, starea de urgență în economie. Așa-zisele autorități au invocat drept motiv reducerile livrărilor de gaze naturale în stânga Nistrului.

Secretara de stat la Ministerul Energiei, Cristina Pereteatcu, a declarat pentru presă că, în prezent, există riscul unei potențiale escaladări a crizei energetice în regiune. Oficiala a reamintit, însă, că regiunea nu poate fi controlată de autoritățile constituționale.

Și purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a comentat situația în regiunea transnistreană. Potrivit lui Vodă, stânga Nistrului este „folosită de către Federația Rusă ca parte a planului său de a destabiliza Republica Moldova”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Getty Images/imagine simbol

Întârziere de peste 28 de ore. Pasagerii zborului Paris–Chișinău pot solicita o compensație de 400 euro

Zborul de pe ruta Paris–Chișinău, care a suferit o defecțiune tehnică la aeronavă, a înregistrat o întârziere de peste 28 de ore. Cei 189 de pasageri ai cursei au dreptul să solicite o compensație în valoare de 400 de euro. Informația a fost comunicată de Autoritatea Aeronautică Civilă, care a anunțat că decolarea noii aeronave, identificată de operatorul aerian, a fost programată pentru ora 14:20, ora locală Paris. Astfel, ținând cont de cele comunicate de Autoritate, zborul ar fi trebuit deja să decoleze.

Autoritatea Aeronautică Civilă a precizat că zborul care a înregistrat întârzieri este operat de SkyUp Malta.

„Zborul întârziat Paris–Chișinău urmează să decoleze în aproximativ 40 de minute, (14:20 ora locală Paris) având la bord 189 de pasageri”, au comunicat reprezentanții Autorității Aeronautice în jurul orei 15:00.

Reprezentanții Autorității au mai spus că „întârzierea este de peste 28 de ore, iar potrivit reglementărilor în vigoare privind drepturile pasagerilor, aceștia pot solicita o compensație în valoare de 400 euro per pasager, având în vedere distanța ortodromică”. „De asemenea, în astfel de situații, operatorul are obligația de a asigura hrană, băuturi, cazare și transport pentru pasagerii afectați. În cazul în care nu li s-au oferit aceste servicii, pasagerii sunt încurajați să se adreseze cu o petiție Autorității Aeronautice Civile”, au declarat reprezentanții instituției.

Amintim, cu câteva ore în urmă, la ora 11:04, reprezentanții Autorității Aeronautice Civile anunțau că un zbor de pe ruta Paris–Chișinău înregistrează o întârziere semnificativă din cauza unei defecțiuni tehnice la aeronavă. Instituția preciza că operatorul aerian a identificat deja o altă aeronavă, iar îmbarcarea pasagerilor „urmează să înceapă în scurt timp”.

Ai zbor întârziat, anulat sau bagaj pierdut? Vezi aici drepturile pasagerilor avia.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: