Grosu nu este mirat că Rusia nu recunoaște că a violat spațiul aerian al Moldovei: „Ne întărește decizia de a căuta soluții”
Full Article 3 minutes read

Grosu nu este mirat că Rusia nu recunoaște că a violat spațiul aerian al Moldovei: „Ne întărește decizia de a căuta soluții”

Președintele Parlamentului Igor Grosu spune că autoritățile moldovenești nu sunt mirate că Federația Rusă nu recunoaște că rachetele sale au survolat spațiul aerian al Moldovei. Oficialul declară că se caută soluții pentru nu doar a urmări rachetele, ci și pentru „a avea sisteme care să se poată opune la astfel de încercări”.

„Noi înțelegem o dată în plus că trebuie să investim în sistemele noastre de apărare. Ultima informație care a fost făcută de domnul ministru al Apărării ne arată că Federația Rusă nu se grăbește să recunoască acest fapt, din păcate. Nu ne mirăm, nu ne miră lucrul acesta, dar ne întărește în decizia noastră de a căuta soluții nu doar de a urmări rachete sau aparate de zbor care încalcă spațiul nostru aerian, dar și pentru a avea sisteme care să se poată opune la astfel de încercări”, a menționat Grosu, pe 18 octombrie.

Oficialul a mai precizat că „neutralitatea nu înseamnă că nu trebuie să îți aperi, inclusiv spațiul aerian”: „Noi vom acorda atenție acestei dimensiuni”.

Întrebat de câți bani are nevoie Moldova pentru a investi în sistemul de apărare, Grosu a spus: „O cifră nu vă pot da. Este de datoria militarilor să facă evaluările necesare și să vină cu o soluție care da, va costa”, a conchis el.

Amintim că pe 10 octombrie, zeci de rachete rusești au lovit infrastructura critică, clădirile rezidențiale și locurile de joacă din Ucraina. Imediat după atacuri, președintele rus Vladimir Putin a numit loviturile „un răspuns la aruncarea în aer al a podului din Crimeea”. Potrivit lui, Rusia lovește „facilități de energie, comandă militară și comunicații”.

În aceeași zi, Ministerul Apărării de la Chișinău a anunțat că trei rachete rusești, care au lovit ținte în Ucraina, au zburat deasupra spațiului aerian al țării noastre. Instituția a declarat că țintele prezentau pericol pentru infrastructura Republicii Moldova și, în special, pentru aeronavele civile care survolează spațiul.

Acțiunea a fost condamnată de președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, prim-ministra Natalia Gavrilița și speakerul Igor Grosu. „Este o încălcare flagrantă a spațiului nostru aerian și a neutralității Republicii Moldova comisă de forțele armate ruse”, a menționat Maia Sandu.

Pe 17 octombrie, ministrul moldovean al Apărării Anatolie Nosatîi a spus că Moscova nu a oferit nicio explicație plauzibilă autorităților de la Chișinău, după ce trei rachete rusești au survolat ilegal spațiul aerian al țării noastre. Nosatîi a mai declarat că partea rusă nu a recunoscut nici până astăzi faptul că rachetele sale au survolat spațiul aerian al Moldovei, fără o permisiune în acest sens.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: