Grupele cu program prelungit: Perciun a anunțat câți bani vor scoate părinții din buzunare, oficial
Full Article 2 minutes read

Grupele cu program prelungit: Perciun a anunțat câți bani vor scoate părinții din buzunare, oficial

Părinții din municipiul Chișinău vor putea plăti oficial pentru grupele cu program prelungit din școli, pe care le frecventează copiii lor. Se întâmplă după ce Ministerul Educației și Cercetării (MEC) a aprobat o nouă metodologie de finanțare a acestora. Ministrul Dan Perciun a declarat pe 20 martie că prevederile au scopul să soluționeze blocajele create după ce Primăria Chișinău a sistat finanțarea grupelor cu program prelungit și nu a aprobat o modalitate de stabilire a mărimii taxelor care pot fi încasate de la părinți pentru acest serviciu. Potrivit noii metodologii costurile vor fi stabilite în funcție de regimul și durata acestora – de la trei, la șase ore.

„Noi, la minister, am așteptat din luna ianuarie să fie aprobată o metodologie de finanțare a grupelor cu program prelungit de către Consiliul municipal Chișinău. Așa cum acest lucru nu s-a întâmplat, ne vedem obligați să aprobăm o asemenea metodologie și să oferim o soluție pentru școli și părinți. (…) Costul va varia, probabil, între 350 de lei pentru o grupă de 3 ore și 500 de lei pentru o grupă de 6 ore, lunar”, a declarat ministrul Dan Perciun.

Oficialul susține că documentul le va permite instituțiilor de învățământ să calculeze costurile și să încaseze plățile necesare de la părinți, în cazul în care aceștia sunt dispuși să achite.

Amintim că activitatea grupelor cu program prelungit în școlile din Chișinău, finanțată de Primărie, a fost sistată din 1 ianuarie 2024. În timp ce autoritățile au invocat lipsă de bani, partidul de guvernământ PAS a acuzat primarul că ar refuza să mai finanțeze activitatea claselor din cauza creditelor accesate înainte de alegerile locale din toamna anului 2023. Edilul a negat acuzațiile.

La sfârșitul lunii ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale (CSE) a municipiului Chișinău a decis să accepte organizarea claselor/grupelor cu program prelungit. Autoritatea a stabilit atunci un cost lunar de 360 lei pentru 3 ore și 690 lei pentru 6 ore, per elev. Câteva zile mai târziu, CSE națională, condusă de premierul Dorin Recean, a decis să anuleze decizia CSE Chișinău. Edilul capitalei, Ion Ceban, a declarat atunci că problema grupelor cu program prelungit îi revine, de acum înainte, Ministerului Educației.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: