Grupul PPE, din care face parte PAS, a câștigat alegerile europarlamentare. Popșoi: „Mulțumesc tuturor care s-au mobilizat exemplar”
Full Article 4 minutes read

Grupul PPE, din care face parte PAS, a câștigat alegerile europarlamentare. Popșoi: „Mulțumesc tuturor care s-au mobilizat exemplar”

Partidul Popular European (PPE), din care face parte formațiunea de guvernământ PAS, a obținut cele mai multe mandate de eurodeputați la alegerile pentru Parlamentul European. Ministrul Afacerilor Externe Mihai Popșoi a mulțumit cetățenilor Republicii Moldova pentru că au ajutat la obținerea „acestui rezultat frumos”. Conform informațiilor preliminare, peste 56 000 de moldoveni care dețin și cetățenia unei țări-membre UE au votat la alegerile europarlamentare. 

Potrivit rezultatelor provizorii, primul loc în cadrul alegerilor pentru Parlamentul European, care s-au desfășurat între 6 și 9 iunie, a fost obținut de Partidul Popular European. PPE a obținut 185 mandate de eurodeputați dintr-un total de 720. De menționat că numărul reprezintă și o creștere cu 9 mandate de eurodeputați pentru PPE față de legislatura precedentă.

În noua legislatură, Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților a obținut 137 de mandate de eurodeputați, Renew Europe – 80, Conservatorii și Reformiștii Europeni – 73, Identitate și Democrație – 58, Alianța Liberă Europeană – 52, eurodeputați neafiliați – 46, Stânga Unită Europeană – 36. De asemenea, „alții”, adică eurodeputați nou-aleși care nu fac parte din niciun grup politic, au obținut 54 de mandate.

Moldovenii care dețin și cetățenia unei țări UE și-au ales reprezentanții din Parlamentul European pe 9 iunie. Potrivit ultimelor date, 56 713 persoane din țara noastră au participat la alegerile europarlamentare. Preponderent este vorba despre cetățeni cu pașaport românesc.

„Cetățenilor din stânga Prutului le pasă cu adevărat de Moldova, de România”

Pe 10 iunie, Ministrul de Externe Mihai Popșoi a venit cu un mesaj de mulțumire pentru persoanele cu dublă cetățenie din țara noastră pentru participarea la alegerile europarlamentare.

Cel mai mare și influent grup politic pan-european și-a îmbunătăți poziția, conform datelor preliminare. Acest rezultat va asigura un sprijin politic ferm pentru Republica Moldova în Parlametul European în următorii ani. Mulțumesc tuturor cetățenilor Republicii Moldova care s-au mobilizat exemplar și au pus umărul la acest rezultat frumos. Suntem Europeni și la toamnă vom consfinți năzuința noastră comună de a face parte din marea familie europeană”, a scris Mihai Popșoi pe pagina sa de Facebook.

Și eurodeputatul din România, Siegfried Mureșan, a mulțumit românilor din Republica Moldova pentru participarea la alegerile pentru Parlamentul European. El a precizat că cetățenii cu pașaport românesc din țara noastră au participat la acest scrutin europarlamentar în numărul record, precizând că prezența la vot a fost semnificativ mai mică la cele precedente.

Aproape 57.000 de oameni au votat la secțiile de peste Prut, ceea ce reprezintă o creștere de 50% față de precedentele alegeri europene. 55,2% din votanți au ales lista candidaților Partidului Național Liberal. Aceasta prezență este un argument puternic pentru toată Europa că oamenii din Moldova au un cuvânt de spus privind direcția în care merge Uniunea Europeană. Vă mulțumesc, dragi colegi și simpatizanți din Republica Moldova, pentru toată susținerea pe care mi-ați oferit-o în aceste alegeri. Încrederea și votul vostru mă ambiționează să lucrez și mai mult pentru integrarea europeană a Republicii Moldova”, a comunicat eurodeputatul pe Facebook.

Cu cuvinte de recunoștință a venit și Adrian Dupu, secretarul de stat din Departamentul de Relații cu Republica Moldova din Guvernul României.

Mulțumesc, Republica Moldova! Mulțumesc fiecărui cetățean în parte care a ieșit la vot și în mod special fiecăruia care ne-a acordat votul. Mulțumesc colegilor din PNL Diaspora Republica Moldova, mulțumesc tuturor celor care ne-au sprijinit în această campanie, fiecărui președinte de raion, primar, ales local, lider local și miilor de oameni care au venit la întâlnirile noastre. Atât prezența marea vot, cât și rezultatul alegerilor au arătat că munca noastră nu e în zadar. Mobilizarea exemplară, demonstrează că cetățenilor din stânga Prutului le pasă cu adevărat de Republica Moldova, de România și de viitorul nostru comun în Uniunea Europeană. Rezultatul obținut a arătat că oamenii nu uită cine luptă pentru ei și îi sprijină la Bruxelles. Vă mulțumesc, împreună suntem mai puternici!”, a menționat Adrian Dupu pe pagina sa de Facebook.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: