Guțul, alături de președintele legislativului de la Comrat: Doamna Sandu, nu ne împiedicați să lucrăm
Full Article 4 minutes read

Guțul, alături de președintele legislativului de la Comrat: Doamna Sandu, nu ne împiedicați să lucrăm

Echipa ex-deputatului Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară“, acuză autoritățile de la Chișinău că ar pune intenționat piedici, pentru ca gazul la „preț special” să nu ajungă în Moldova. De această dată, bașcana Găgăuziei Evghenia Guțul a apărut într-o conferință de presă alături de președintele Adunării Populare de la Comrat și de fostul primar de Orhei, Pavel Verejanu, în prezent consilierul guvernatoarei Găgăuziei.

„Conducerea țării trebuie să se clarifice rapid cu situația gazelor. Sau să admită că gazul nu este fals și nu este furat, sau să reducă prețul la gaze pentru consumatorii din toată țara. (…) ️Ei (nr. red: guvernarea) înțeleg că gazul nostru este curat, dar au interesul să își vândă gazul lor, pentru că dacă vor lua gazul nostru cu 10 lei, al lor cu 18 lei va rămâne. (…) Autoritățile centrale nu vor înțelege nimic și vor amâna totul până în primăvara anului viitor”, a declarat președintele APG, Dmitrii Constantinov.

Noi critici în adresa autorităților au venit și din partea bașcanei. Evghenia Guțul susține că a rămas cel mai mult mirată de declarațiile președintei Maia Sandu, care a spus, recent, că dacă la granița cu Republica Moldova va ajunge gaz la preț de zece lei, așa cum Guțul și Șor au promis, îl va distribui tuturor cetățenilor Republicii Moldova, și nu doar consumatorilor din autonomie.

„Declarațiile doamnei Sandu, când a spus că tot volum de gaz, care va fi livrat în Moldova de furnizori alternativi va fi confiscat și va distribui după bunul său plac, au fost surprinzătoare. Apare o întrebare logică: Care este diferența, dacă singură faceți ceea pentru ce ne criticați?. (…) Pur și simplu, nu ne împiedicați să lucrăm”, a declarat Evghenia Guțul.

Fostul primar al municipiului Orhei, care ocupă în prezent funcția de consilier a bașcanei Evghenia Guțul, Pavel Verejanu, a precizat în cadrul conferinței de presă că autoritățile au pregătit un oficiu pentru „Nordgaz Furnizare” – compania care s-a angajat să livreze gazul ieftin promis de Guțul și Șor – la Orhei. Mai mult, potrivit lui, 5500 de oameni deja și-ar fi manifestat acordul pentru racordarea gospodăriilor lor la un alt furnizor de gaze naturale.

„Am pregătit deja un oficiu la Orhei, pentru a asigura cât mai repede aprovizionarea locuitorilor din raionul Orhei cu gaze naturale.️ De săptămâna viitoare începe recepționarea solicitărilor de schimbare a furnizorului de gaze”, a declarat Verejanu.

***

Precizăm că disputele între conducerea Găgăuziei și autoritățile centrale ale Moldovei, cu privire la pretinsul gaz ieftin promis de Șor și echipa sa, au început pe 31 octombrie, cu câteva zile înainte de alegerile locale din 5 noiembrie, când Evghenia Guțul a anunțat semnarea unui contract în acest sens. Bașcana a menționat atunci că o companie din Turcia ar urma să livreze până la granițele țării noastre, în colaborare cu o companie din Germania, gaze naturale la „preț special”, de doar zece lei. De la hotar, către consumatori, gazul urma să fie livrat de compania „Nordgaz Furnizare”. Inițial, spunea Guțul, de gaz ieftin urmau să beneficieze doar consumatorii găgăuzi. Ulterior, spunea ea, acesta urma să fie livrat și către „prietenii” din Taraclia și Orhei. La câteva zile distanță, conducerea Nordgaz furnizare anunța că este gata să livreze gaz la toată lumea, la preț mic, ca mai apoi să ceară ajutorul autorităților în acest sens.

Între timp, autoritățile țării au declarat de la bun început că Guțul, Șor și „Nordgaz Furnizare” livrează, în loc de gaze naturale, știri. „Gaz nu-i”, preciza ministrul Energiei, Victor Parlicov. Oficialul a precizat că contractul publicat de Guțul ar fi un fake, adică fals, în timp ce șeful Moldovagaz declara, pe 9 noiembrie, că nu a recepționat nicio cerere, de la nici un consumator, care să solicite schimbarea furnizorului. Informația a fost confirmată, de altfel, la patru zile distanță, și de Parlicov.

Situația din jurul gazelor ieftine promise de Guțul, dar deocamdată inexistente, a fost comentată inclusiv de președinta Maia Sandu. Șefa statului a declarat, pe 1 noiembrie, că dacă la hotarul țării noastre va ajunge gaz ieftin, el nu va fi întors înapoi „în nici un caz”, dar va fi distribui către toți cetățenii. „Așa este corect”, spune președinta țării. Șefa statului a catalogat atunci promisiunile făcute de bașcană și oligarhul fugar drept „minciuni” și „povești de adormit copiii”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: