Guțul: găgăuzii vor primi 2 mii de lei prin intermediul „Mir”; Reacția ministrului Finanțelor de la Chișinău
Full Article 3 minutes read

Guțul: găgăuzii vor primi 2 mii de lei prin intermediul „Mir”; Reacția ministrului Finanțelor de la Chișinău

Bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a anunțat, din Rusia, „beneficiile” acordului semnat în ajun la Moscova, cu o bancă rusească care se află pe listele sancțiunilor UE. Guvernatoarea autonomiei dă asigurări că toți pensionarii și angajații la stat din regiune vor putea primi, din 1 mai, câte 2 mii de lei, prin intermediul cardurilor bancare rusești „Mir”. Conturile vor fi deschise la distanță, a precizat Guțul. Într-o reacție pentru NM, ministrul Finanțelor Petru Rotaru a declarat că  acest tip de carduri nu pot fi utilizate pe teritoriul Republicii Moldova, ținând cont că sistemul nu este valabil în țara noastră.

„Promsviazbank va deschide un cont de la distanță pentru fiecare rezident al Găgăuziei care depune o cerere. Începând cu 1 mai, în acest cont vor fi primite fonduri în valoare de 2000 lei pentru toți pensionarii și angajații de stat. Acest cont poate fi gestionat fie prin intermediul unei aplicații mobile banking, fie prin prezență personală în Federația Rusă”, a scris bașcana Evghenia Guțul, pe 10 aprilie.

Guvernatoarea autonomiei susține că banii de pe card pot fi utilizați sau retrași în mai multe moduri, inclusiv prin transfer de pe cardul rusesc pe cel moldovenesc sau prin numerar, în Rusia. La fel, spune Guțul, banii pot fi retrași în țări și teritorii în care sistemul de plăți este acceptat. Bașcana a oferit drept exemplu Turcia și regiunea transnistreană.

„Suntem recunoscători partenerilor noștri pentru această oportunitate. Acesta este un pas important pentru dezvoltarea Găgăuziei”, a scris bașcana susținută de oligarhul fugar Ilan Șor.

Ministrul Finanțelor Petru Rotaru a declarat pentru NM: „Probabil, aici trebuie să discutăm și cu Banca Națională, dar există niște principii generale de circulație a plăților în Republica Moldova. Nu cred că sistemul de plăți „Mir” este utilizat în Republica Moldova, trebuie să concretizăm acest lucru și din moment ce acest sistem nu este valabil în țara noastră, nici cardurile nu pot fi utilizate”.

Amintim că, aflată într-o nouă vizită la Moscova, bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, a anunțat pe 9 aprilie că a semnat un acord privind utilizarea cardurilor rusești „Mir”. Potrivit ei, acest lucru va permite Autonomiei să depășească blocajul economic, impus de Chișinău, și să aducă fonduri în Găgăuzia pentru finanțarea proiectelor sociale, de infrastructură și economice.

Pe 9 aprilie, deputatul PAS Radu Marian a calificat promisiunea Evgheniei Guțul făcută la Moscova drept „o înșelăciune” și a îndemnat oamenii să nu o creadă. Guvernul a calificat, la rândul său, declarațiile drept „promisiuni deșarte”, menite doar să genereze titluri de știri.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: