VIDEO Guțul, în vizorul Procuraturii: reacția autorităților la declarația bașcanei privind o eventuală unire a Moldovei cu România
Full Article 3 minutes read

VIDEO Guțul, în vizorul Procuraturii: reacția autorităților la declarația bașcanei privind o eventuală unire a Moldovei cu România

Procuratura Generală este cea care trebuie să intervină în cazul declarațiilor făcute de bașcana Găgăuziei cu privire la separarea autonomiei, în cazul unei potențiale uniri a Republicii Moldova cu România. Declarația a fost făcută de ministra Justiției, Veronica Mihailov-Moraru. Contactată de NM pentru un comentariu, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), Violina Moraru, a dat asigurări că instituția urmărește atent evenimentele, iar în cazul depistării unor abateri de la normele protejate de legea penală, va interveni, potrivit legii.

„Autoritățile competente de a investiga orice acțiune ilegală, presupusă de orice infracțiune sunt organele de drept, Procuratura”, a declarat ministra Justiției.

Într-un comentariu oferit pentru NewsMaker, purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale, Violina Moraru, a menționat că, la moment, nu există nicio cauză sau proces penal în gestiunea Procuraturii, pe acest caz.

„În acest moment, nu există vreo cauză penală sau proces penal în gestiunea Procuraturii, care ar viza subiectul expus. Totodată, asigurăm că Procuratura urmărește atent evenimentele, iar în cazul depistării unor abateri de la normele protejate de legea penală, va interveni, potrivit legii”, a declarat Violina Moraru pentru NM.

Menționăm că, aflată la Moscova, bașcana Evghenia Guțul a declarat că dacă Moldova „va merge spre apropierea cu România”, atunci Găgăuzia va „lua unele măsuri”. Totodată, ea a spus că Găgăuzia se va adresa pentru ajutor la mai multe țări, inclusiv Rusia, dacă autoritățile moldovenești vor decide să trimită trupe în autonomie ca răspuns la rezistența acesteia de a se uni cu România. Guvernatoarea a menționat, într-un interviu pentru Ria Novosti, că speră să nu se ajungă la acest scenariu. Detalii – AICI.

Declarațiile vin după ce, recent, Guțul a declarat, pentru presa rusă, că „în Moldova există partide politice care promovează ideea de lichidare a statului moldovenesc” și a amenințat că va demara „imediat” procedura de separare a Găgăuziei de Moldova, dacă cea din urmă va decide să se unească cu România.

„Înțelegem că în acest caz va exista o reacție și nu doar din partea Chișinăului. Reacția poate fi foarte diferită: de la declarații zgomotoase, amenințătoare, până la desfășurarea de trupe și încercări de dizolvare a autonomiei găgăuze”, a spus Guțul pentru „Pervîi Kanal”.

În reacție, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) a precizat că declarațiile Evgheniei Guțul despre posibilitatea separării Găgăuziei de Moldova în cazul unificării cu România sunt o încercare a Kremlinului de a „utiliza jucători pro-ruși din Moldova pentru a destabiliza democrația și societate moldovenească”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: