Guțul avertizează că va lua „măsuri dacă Moldova se va apropia de România”. În ce caz se va adresa Rusiei?
Full Article 3 minutes read

Guțul avertizează că va lua „măsuri dacă Moldova se va apropia de România”. În ce caz se va adresa Rusiei?

Aflată la Moscova, bașcana Evghenia Guțul a declarat că dacă Moldova „va merge spre apropierea cu România” atunci Găgăuzia va „lua unele măsuri”. Totodată, ea a spus că Găgăuzia se va adresa pentru ajutor la mai multe țări inclusiv Rusia dacă autoritățile moldovenești vor decide să trimită trupe în autonomie ca răspuns la rezistența acesteia de a se uni cu România. Ea a menționat, într-un interviu pentru Ria Novosti, că speră să nu se ajungă la aceasta. 

Guțul a menționat că Găgăuzia se opune unirii cu România și că „mulți locuitori ai autonomiei și în general ai Moldovei sunt împotriva aderării Moldovei la UE”. Iar dacă Moldova „va merge spre apropierea cu România, atunci vom lua unele măsuri pentru că vrem să trăim într-o țară independentă”.

La întrebarea corespondentului rus, dacă Găgăuzia se va adresa pentru ajutor la Rusia în caz că autoritățile moldovenești vor decide să trimită trupe în Găgăuzia, Guțul a spus că speră că nu se va ajunge la aceasta.

„Sper să nu se ajungă la asta. Sper în bunul simț al autorităților noastre. Dar dacă se va ajunge la aceasta, ne vom adresa către toate țările inclusiv Federația Rusă”, a menționat Guțul.

Menționăm, bașcana a declarat recent că „în Moldova există partide politice care promovează ideea de lichidare a statului moldovenesc” și a amenințat că va demara „imediat” procedura de separare a Găgăuziei de Moldova, dacă cea din urmă va decide să se unească cu România. „Înțelegem că în acest caz va exista o reacție și nu doar din partea Chișinăului. Reacția poate fi foarte diferită: de la declarații zgomotoase, amenințătoare, până la desfășurarea de trupe și încercări de dizolvare a autonomiei găgăuze”, a spus Guțul pentru „Pervîi Kanal”. Institutul pentru Studiul Războiului a precizat că declarațiile recente ale Evgheniei Guțul despre posibilitatea separării Găgăuziei de Moldova în cazul unificării cu România sunt o încercare a Kremlinului de a „utiliza jucători pro-ruși din Moldova pentru a destabiliza democrația și societate moldovenească”. Detalii AICI.

***

Bașcana Evghenia Guțul și președintele Adunării Populare a Găgăuziei Dmitrii Constantinov se află în aceste zile într-o nouă vizită la Moscova. Vizita are loc la doar o lună, după ce cei doi oficiali de la Comrat au mers în Rusia. În cursul zilei de 9 aprilie, Guțul a anunțat că a semnat la Moscova un acord privind utilizarea cardurilor rusești „Mir” în Găgăuzia. Guvernatoarea autonomiei susținea că acordul îi va permite Găgăuziei să depășească „blocajul economic impus de Chișinău” și să aducă „fonduri în Găgăuzia pentru finanțarea proiectelor sociale, de infrastructură și economice”. Deputatul PAS Radu Marian a calificat promisiunea „o înșelăciune” și a îndemnat oamenii să nu o creadă. De menționat că banca cu care Guțul a anunțat că a semnat contractul se află pe lista sancțiunilor UE, în contextul războiului declanșat de Rusia în Ucraina.

În contextul vizitelor bașcanului în Rusia, președinta Republicii Moldova a lăsat să înțeleagă că, prin acțiunile ei, guvernatoarea autonomiei ar susține invazia rusă în țara vecină, Ucraina. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: