Guțul, din nou la Moscova. Institutul pentru Studiul Războiului: „Kremlinul utilizează jucători pro-ruși pentru a destabiliza Moldova”
Full Article 3 minutes read

Guțul, din nou la Moscova. Institutul pentru Studiul Războiului: „Kremlinul utilizează jucători pro-ruși pentru a destabiliza Moldova”

Bașcanul Găgăuziei, Evghenia Guțul, și președintele Adunării Populare a Găgăuziei, Dmitrii Constantinov, au plecat, din nou, în Rusia. Potrivit presei ruse, cei doi se află la Moscova „într-o vizită de lucru”. Între timp, Institutul pentru Studiul Războiului (ISW) precizează că declarațiile recente ale Evgheniei Guțul despre posibilitatea separării Găgăuziei de Moldova în cazul unificării cu România sunt o încercare a Kremlinului de a „utiliza jucători pro-ruși din Moldova pentru a destabiliza democrația și societate moldovenească”. Ultima evaluarea a ISW arată că „Rusia ar încerca să împiedice aderarea Moldovei la UE sau chiar să justifice viitoarele operațiuni hibride sau convenționale împotriva Moldovei”.

După cum a raportat RIA Novosti pe 9 aprilie, Evghenia Guțul și Dmitrii Constantinov se află la Moscova „în vizită de lucru”. Alte detalii nu au fost, deocamdată, anunțate.

La rândul său, ISW, care desfășoară cercetări în domeniul apărării, a comentat cel mai recent interviu acordat de Evghenia Guțul pentru presa rusă.

Bașcana a declarat recent că „în Moldova există partide politice care promovează ideea de lichidare a statului moldovenesc” și a amenințat că va demara „imediat” procedura de separare a Găgăuziei de Moldova, dacă cea din urmă va decide să se unească cu România.

„Înțelegem că în acest caz va exista o reacție și nu doar din partea Chișinăului. Reacția poate fi foarte diferită: de la declarații zgomotoase, amenințătoare, până la desfășurarea de trupe și încercări de dizolvare a autonomiei găgăuze”, a spus Guțul pentru „Pervîi Kanal”.

Potrivit ISW, „interviul acordat de Guțul la televiziunea de stat rusă, pe 8 aprilie, urmărește, cel mai probabil, să creeze condiții care să justifice o potențială agresiune viitoare a Rusiei împotriva Moldovei către publicul rusofon și pro-rus din Găgăuzia, Transnistria și alte regiuni pro-ruse din Europa și Asia Centrală, precum și în Rusia însăși”.

***

Amintim că Evghenia Guțul a întreprins o vizită oficială în Federația Rusă, în perioada 1-8 martie. Ea s-a întâlnit, inclusiv, cu președintele rus Vladimir Putin. Fotografia bașcanei, în care dă mâna cu Putin în marja Festivalului Mondial al Tineretului de la Soci, a provocat un adevărat scandal în Moldova. Gestul guvernatoarei de la Comrat a fost discutat până și peste hotarele țării. De ce a avut nevoie Guțul de o fotografie cu Putin și care alți politicieni moldoveni au făcut anterior carieră din astfel de strângeri de mână cu liderul rus, aflați în subiectul NM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: