Guvernatorul BNM, invitat în Parlament pentru a explica creșterea-record a inflației. Opoziția: să vină și premierul
Full Article 2 minutes read

Guvernatorul BNM, invitat în Parlament pentru a explica creșterea-record a inflației. Opoziția: să vină și premierul

Președintele Comsiei economie, buget și finanțe Dumitru Alaiba a propus ca guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei (BNM) să fie audiat în Parlament cu privire la nivelul record al inflației. Deputații din opoziție au susținut propunerea.

Trecem printr-o perioadă extrem de complicată din punct de vedere economic. Urmărim cu îngrijorare ceea ce se întâmplă pe piața financiară, vedem o inflație record în regiune. Există într-adevăr inflație globală, iar în țara noastră, aceasta trece mult peste media din regiune. Sunt lucruri pe care nu le putem influența, însă sunt și lucruri pe care trebuie și putem să le gestionăm, prin intermediul instituțiilor. Avem instituție responsabilă de controlul prețurilor, gestionarea inflației, care este BNM”, a declarat Alaiba în debutul ședinței plenare din 12 mai.

Dumitru Alaiba a precizat că guvernatorul BNM va fi invitat în plenul Parlamentului săptămâna viitoare.

În primul rând, în cadrul Comisiei economie și finanțe, pentru a înțelege cum anume BNM gestionează inflația și cum anume targhetează inflația în această perioadă complicată. După care, să îl audiem pe dl guvernator și în plenul Parlamentului, ca să avem împreună o înțelegere asupra  problemei, ce nu se face, poate”, a adăugat deputatul PAS.

Aveți tot instrumentariul, anunțați public ora ședinței, asigurați-vă că este publică discuția și respectiv propunerea pentru audiere în ședință de plen”, a răspuns speakerul Igor Grosu.

Deputatul Blocului Comuniștilor și Socialiștilor Petru Burduja a adăugat că ar fi bine ca, pe lângă guvernator, să fie invitat în Parlament și prim-ministrul Natalia Gavrilița, care să prezinte măsurile pe care le pregătește Executivul drept răspuns la aceste provocări.

Președintele Parlamentului le-a sugerat deputaților Comisiei economie, buget și finanțe să formuleze propunerile în acest sens.

În replică, deputatul comunist Vladimir Voronin a menționat că BNM ar fi „doar vârful icebergului”. Deputatul Partidului „ȘOR” Denis Ulanov a adăugat că fracțiunea pe care o reprezintă pledează pentru audierea întregului guvern cu privire la nivelul inflației.

Amintim că, potrivit datelor publicate de Biroul Național de Statistică pe 11 mai, nivelul anual al inflației în R. Moldova a depășit 27%. Produsele alimentare s-au scumpit cu 30,17%, mărfurile nealimentare – cu 19,13% și serviciile prestate populaţiei cu 34,40%

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: