Guvernul a decis indexarea pensiilor cu 10% și o majorare fixă de 1,92 lei, din aprilie

Guvernul a decis indexarea pensiilor și prestațiilor sociale, începând cu 1 aprilie 2025, cu 10,0%. Totodată a decis că va fi aplicat coeficientul de indexare doar părții pensiei care nu depășește cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2025 în mărime de 16 100 lei. De asemenea, Executivul a aprobat o majorare fixă de 1,92 lei pentru toate pensiile.

Guvernul a anunțat că, din 1 aprilie, pensiile și prestațiile sociale vor fi indexate cu 10%. Conform autorităților, decizia presupune „ajustarea mărimii pensiilor, indemnizațiilor și alocațiilor, conform evoluției economice”: „Indexarea cu 10% se aplică pensiilor pentru limită de vârstă, pensiilor de dizabilitate, indemnizațiilor de dizabilitate și altor prestații. Coeficientul de indexare va fi aplicat doar pentru partea pensiei ce nu depășește cuantumul salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul curent în mărime de 16 100 de lei”.

Potrivit Guvernului, „pensia minimă pentru limita de vârstă va crește la 3 055 de lei, pensia medie – la 4 407 de lei, iar pensiile minime de dizabilitate vor varia între 1 527 de lei și 2 291 de lei”. 

La fel, conform deciziei Guvernului „cuantumul pensiilor calculat în conformitate cu prevederile Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii se majorează, începând cu data de 1 aprilie 2025, în sumă fixă de 1,92 lei”.

„În cazul în care cuantumul pensiei calculat conform legii este mai mic decât cuantumul pensiei minime pentru categoria respectivă, diferența dintre aceste cuantumuri, sub forma unui supliment de solidaritate, se acoperă din mijloacele bugetului de stat. Suplimentul de solidaritate reprezintă o componentă a pensiei care nu se indexează. Cuantumul acestuia variază anual în funcție de indexarea și majorarea pensiei calculate și de evoluția pensiei minime”, se mai arată în decizia Guvernului.

TRM scrie că explicația acestei creșteri fixe ține de prevederile legale, care stabilesc că pensiile trebuie majorate anual cu o sumă determinată pe baza pensiei medii și a creșterii economice din anul precedent. În 2024, produsul intern brut a crescut cu doar 0,1%, ceea ce a dus la stabilirea unei creșteri fixe – 1,92 lei.

„Mecanismul actual de indexare a pensiilor prevede două componente: una – legată de rata inflației, iar cealaltă – de creșterea economică. Dacă creșterea economică e aproape 0%, că am avut două trimestre, trei și patru în minus, s-a primit că creșterea economică e 0,1%. Adică, în afară de 10% care are un pensionar, pentru exemplu are o pensie de 3.000 de lei – 10% va avea 300 de lei…. plus, asta înseamnă că la aceste 300 de lei se mai dau încă 1,92 de lei”, a explicat vicepreședintele Confederației Naționale a Sindicatelor, Sergiu Sainciuc, pentru sursa citată.

NewsMaker by Mihaela Conovali

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: