Guvernul a stabilit limita admisibilă de acizi grași trans în produsele alimentare
Full Article 2 minutes read

Guvernul a stabilit limita admisibilă de acizi grași trans în produsele alimentare

Producătorii și comercianții din sectorul alimentar vor avea obligația să se asigure că acizii grași trans (AGT) nu depășesc 2/100 grame de grăsimi din conținutul alimentelor. Guvernul a stabilit, la inițiativa Ministerului Sănătății, conținutul maxim de AGT admis în produsele alimentare procesate.

Prevederea a fost introdusă în Regulamentul sanitar privind adaosul de vitamine și minerale, precum și de anumite substanțe de alt tip în produsele alimentare.

Decizia de limitare a cantității de grăsimi trans în produsele alimentare a fost luată pentru garantarea unui nivel înalt de protecție a sănătății consumatorilor. Aceasta constituie una dintre măsurile prin care autoritățile își propun să prevină bolile de inimă și accidentele vasculare cerebrale, în contextul în care consumul de AGT din alimente sporește riscul apariției bolilor cardiovasculare, a diabetului zaharat, cancerului și a altor maladii cronice.

La fel, hotărârea de Guvern vizează substanțele a căror utilizare în produsele alimentare generează preocupări pentru sănătatea populației. În acest sens, s-a intervenit prin ajustarea listelor substanțelor interzise de a fi folosite, celor supuse restricțiilor și celor care se află sub control, în conformitate cu legislația europeană.

Amintim că, circa 80 % din produse denumite „Plăcinte cu brânză” fabricate în Republica Moldova nu conțin brânză proaspătă de vaci în calitate de umplutură. Informația a fost făcută publică de către Agenția pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), în urma unor controale ample efectuate în luna februarie 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: