Guvernul ar putea permite importul mașinilor mai vechi de 10 ani. Dar cu o condiție (DOC)
Full Article 2 minutes read

Guvernul ar putea permite importul mașinilor mai vechi de 10 ani. Dar cu o condiție (DOC)

Ministerul Finanțelor a lansat procesul de consultare publică a documentului privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021. Printre prevederi este inclusă și propunerea de eliminare a prohibițiilor la importul mijloacelor de transport. Pe de altă parte, concomitent cu eliminarea acestora, se propune majorarea esențială a accizelor proporțional termenului de exploatare a mijloacelor de transport.

„Conceptual legislația, în speță legislația vamală, nu ar trebui să prevadă interziceri de bunuri (cu excepția celor pentru care este interzisă circulația pe teritoriul țării, cum ar fi drogurile), iar în cazul în care se dorește restrângerea importurilor anumitor bunuri din raționamente ecologice, acestea urmează a fi realizate prin aplicarea unor impozite majorate”, se arată în document.

Totuși, concomitent cu eliminarea prohibițiilor, se propune majorarea esențială a accizelor proporțional termenului de exploatare a mijloacelor de transport.

„Existența prohibițiilor creează stimulente pentru activități ilicite, prin care se evită atât interzicerile cât și achitarea impozitelor. De asemenea, acestea nu permit dezvoltarea unor afaceri ce au drept scop importul prelucrarea și exportul bunurilor respective”, atrag atenția reprezentanții Ministerului Finanțelor.

În prezent, Legislația vamală prevede o serie de prohibiții la import aferente mijloacelor de transport, după cum urmează:
– După termenul de exploatare a autoturismelor (se interzice importul autoturismelor mai vechi de 10 ani);
– După termenul de exploatare a camioanelor și autobuzelor (se interzice importul autobuzelor de până la 20 de locuri mai mari de 7 ani, și altor autobuze și camioane mai mari de 0 ani);
– După termenul de exploatare a tractoarelor (se interzice importul tractoarelor mai mari de 12 ani);
– Piese uzate

Guvernul ar putea permite importul mașinilor mai vechi de 10 ani. Dar cu o condiție (DOC)

mf.gov.md

Urmare a recepționării și examinării tuturor propunerilor de politici la documentul privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul 2021, Ministerul Finanțelor va definitiva și prezenta pentru consultări publice proiectul de lege, ulterior transmis Guvernului spre aprobare și respectiv Parlamentului spre adoptare.

Cetățenii Republicii Moldova pot trimite Ministerului Finanțelor propuneri privind politica fiscală și vamală pentru anul viitorul. Pentru aceasta, puteți expedia un mesaj la adresa electronică [email protected] până la data de 15 octombrie 2020, cu subiectul „Propunere – politica fiscală și vamală 2021”.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: