Guvernul dă undă verde pentru crearea unui registru care să cuprindă toate serviciile publice
Full Article 2 minutes read

Guvernul dă undă verde pentru crearea unui registru care să cuprindă toate serviciile publice

Toate serviciile publice prestate de autoritățile din țară se vor regăsi într-un singur sistem informațional –  „Registrul de stat al serviciilor publice”. Potrivit vicepremierului pentru digitalizare Iuție Țurcanu, acesta va fi administrat în mod transparent și cu maximă comoditate pentru beneficiari – cetățeni și mediul de afaceri. Hotărârea privind instituirea sistemului a fost aprobată de cabinetul de miniștri, în cadrul ședinței din 8 septembrie.

Viceprim-ministrul pentru digitalizare, Iurie Țurcanu, a specificat că Registrul de stat al serviciilor publice va include toate serviciile publice prestate de autoritățile administrației publice centrale de specialitate, cu posibilitatea includerii și a serviciilor publice prestate de către autoritățile administrației publice locale. De asemenea, noul sistem ar urma să permită eficientizarea și îmbunătățirea procesului de prestare a serviciilor publice, precum și constituirea unei baze informaționale pentru dezvoltarea Portalului guvernamental unic al serviciilor publice.

Documentul aprobat de Guvern conține Conceptul și Regulamentul Registrului care descriu principalele aspecte funcționale, organizatorice și tehnologice, aplicate la dezvoltarea și implementarea soluției tehnice, precum și Metodologia cu privire la elaborarea Regulamentului privind organizarea și prestarea serviciului public.

Pentru primul an de creare a Registrului de stat al serviciilor publice vor fi alocate mijloace din Proiectul „Modernizarea serviciilor guvernamentale”, implementat de Agenția de Guvernare Electronică cu suportul Grupului Banca Mondială, costul fiind estimat la aproximativ 1,8 milioane de lei. Costurile anuale pentru administrarea Registrului sunt estimate la circa 300 mii lei, care vor fi alocați din bugetul de stat prin finanțarea centralizată a Agenției de Guvernare Electronică.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: