Guvernul va aloca 1,6 mlrd lei – compensații la gaz și căldură pentru consumatorii casnici
Full Article 4 minutes read

Guvernul va aloca 1,6 mlrd lei – compensații la gaz și căldură pentru consumatorii casnici

Executivul a anunțat, în cadrul ședinței din 10 noiembrie, un pachet de compensare financiară pentru 5 luni în mărime totală de 1,6 miliarde de lei. Premierul Natalia Gavrilița a dat asigurări că absolut toți consumatorii casnici vor beneficia de compensații pentru plata gazelor și a încălzirii. Compensația va fi graduală, în funcție de consum.

Premierul Natalia Gavrilița a anunțat că, pe parcursul săptămânii trecute, au fost analizate mai multe scenarii de compensare a tarifelor. Astăzi a fost luată decizia finală, care va fi remisă Parlamentului pentru aprobare. În total, sunt prevăzute cheltuieli suplimentare în mărime de 1,6 miliarde de lei.

„În primul rând – extinderea ajutorului pe perioada rece a anului, care va costa suplimentar bugetul de stat 523 mln de lei. Compensarea creșterii de tarif la gazele naturale va costa suplimentar bugetul 770 mln de lei, iar compensarea creșterii de tarif la agentul termic va costa 340 mln de lei. În total, astăzi anunțăm un pachet de compensare pentru cinci luni – noiembrie 2021- martie 2022 estimat la 1,6 miliarde de lei. Este vorba despre cheltuieli deja adăugate la sumele pentru suținerea oamenilor pe timp de criză”, a declarat Gavrilița.

Șefa Executivului a mai spus că circa 300 de mii de familii cu venituri mici vor primi indemnizații mai mari cu 200 de lei.

„Ce înseamnă aceasta: dacă vorbim de familiile nevoiașe, care sunt eligibile pentru ajutor pe perioada rece a anului, înseamnă o creștere a indemnizației de la 500 la 700 de lei/lună. Vom crește eligibilitatea pentru acest program, ca să se califice circa 300 de mii de familii, cu 88 de mii mai mult decât anul trecut”, a precizat prim-ministrul țării.

În ceea ce privește compensarea tarifelor la gazele naturale și la căldură, de ea se vor bucura toți consumatorii casnici, în total, 746 de mii de familii. Compensația va fi graduală, în funcție de consum.

„Vom compensa parțial creșterea tarifară pentru prima gigacalorie consumată cu 2/3 din creșterea costurilor, adică cu maximum 450 de lei/lună”, a menționat Gavrilița.

Pentru gazul natural, compensația se va realiza în două trepte:

  • pentru primii 50 m3 – compensații de 4,3 lei din tarif
  • pentru consumul între 50 și 150 m3 – 3,2 lei din tarif per m3.

Cu alte cuvinte, pentru consumatorii casnici, primii 50 de metri cubi vor costa aproximativ 6,8 lei, iar următoarea cantitate de 100 m3 va costa 7,9 lei per metru cub.

„Nu suntem singuri în fața crizei, ne ajută prietenii, ne ajută UE, care ne oferă 60 mln de euro pentru a gestiona criza energetică sub formă de asistență nerambursabilă, primim și alte sume de la partenerii de dezvoltare, care merg în buget. Avem o anumită sumă pe care o putem folosi ca să putem compensa pentru oameni creșterea tarifelor la gazele naturale și la căldură”, a mai spus prim-ministrul.

Modificările bugetare vor fi prezentate plenului Parlamentului pentru aprobare.

***

Tariful pentru consumatorii casnici a crescut de la 4,2 lei până la 10,26 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Luând în calcul TVA de 8%, tariful final ar trebui să constituie în luna noiembrie aproximativ 11,08 lei pentru un metru cub de gaze naturale.

Noul tarif va fi valabil începând cu 1 noiembrie. În decurs de o lună, ar urma să fie instituit un tarif fix. Directorul „Moldovagaz” Vadim Ceban a declarat, în cadrul unei conferințe din 10 noiembrie, că, cel mai probabil, tariful fix nu va fi mai mic decât cel curent.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: