gov.md

Guvernul va aloca 1,6 mlrd lei – compensații la gaz și căldură pentru consumatorii casnici

Executivul a anunțat, în cadrul ședinței din 10 noiembrie, un pachet de compensare financiară pentru 5 luni în mărime totală de 1,6 miliarde de lei. Premierul Natalia Gavrilița a dat asigurări că absolut toți consumatorii casnici vor beneficia de compensații pentru plata gazelor și a încălzirii. Compensația va fi graduală, în funcție de consum.

Premierul Natalia Gavrilița a anunțat că, pe parcursul săptămânii trecute, au fost analizate mai multe scenarii de compensare a tarifelor. Astăzi a fost luată decizia finală, care va fi remisă Parlamentului pentru aprobare. În total, sunt prevăzute cheltuieli suplimentare în mărime de 1,6 miliarde de lei.

„În primul rând – extinderea ajutorului pe perioada rece a anului, care va costa suplimentar bugetul de stat 523 mln de lei. Compensarea creșterii de tarif la gazele naturale va costa suplimentar bugetul 770 mln de lei, iar compensarea creșterii de tarif la agentul termic va costa 340 mln de lei. În total, astăzi anunțăm un pachet de compensare pentru cinci luni – noiembrie 2021- martie 2022 estimat la 1,6 miliarde de lei. Este vorba despre cheltuieli deja adăugate la sumele pentru suținerea oamenilor pe timp de criză”, a declarat Gavrilița.

Șefa Executivului a mai spus că circa 300 de mii de familii cu venituri mici vor primi indemnizații mai mari cu 200 de lei.

„Ce înseamnă aceasta: dacă vorbim de familiile nevoiașe, care sunt eligibile pentru ajutor pe perioada rece a anului, înseamnă o creștere a indemnizației de la 500 la 700 de lei/lună. Vom crește eligibilitatea pentru acest program, ca să se califice circa 300 de mii de familii, cu 88 de mii mai mult decât anul trecut”, a precizat prim-ministrul țării.

În ceea ce privește compensarea tarifelor la gazele naturale și la căldură, de ea se vor bucura toți consumatorii casnici, în total, 746 de mii de familii. Compensația va fi graduală, în funcție de consum.

„Vom compensa parțial creșterea tarifară pentru prima gigacalorie consumată cu 2/3 din creșterea costurilor, adică cu maximum 450 de lei/lună”, a menționat Gavrilița.

Pentru gazul natural, compensația se va realiza în două trepte:

  • pentru primii 50 m3 – compensații de 4,3 lei din tarif
  • pentru consumul între 50 și 150 m3 – 3,2 lei din tarif per m3.

Cu alte cuvinte, pentru consumatorii casnici, primii 50 de metri cubi vor costa aproximativ 6,8 lei, iar următoarea cantitate de 100 m3 va costa 7,9 lei per metru cub.

„Nu suntem singuri în fața crizei, ne ajută prietenii, ne ajută UE, care ne oferă 60 mln de euro pentru a gestiona criza energetică sub formă de asistență nerambursabilă, primim și alte sume de la partenerii de dezvoltare, care merg în buget. Avem o anumită sumă pe care o putem folosi ca să putem compensa pentru oameni creșterea tarifelor la gazele naturale și la căldură”, a mai spus prim-ministrul.

Modificările bugetare vor fi prezentate plenului Parlamentului pentru aprobare.

***

Tariful pentru consumatorii casnici a crescut de la 4,2 lei până la 10,26 lei pentru un metru cub de gaze naturale. Luând în calcul TVA de 8%, tariful final ar trebui să constituie în luna noiembrie aproximativ 11,08 lei pentru un metru cub de gaze naturale.

Noul tarif va fi valabil începând cu 1 noiembrie. În decurs de o lună, ar urma să fie instituit un tarif fix. Directorul „Moldovagaz” Vadim Ceban a declarat, în cadrul unei conferințe din 10 noiembrie, că, cel mai probabil, tariful fix nu va fi mai mic decât cel curent.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Maib – desemnată cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi de publicația Euromoney

Suntem mândri să anunțăm că maib a fost desemnată Cea mai bună bancă pentru clienții corporativi din Moldova în cadrul Euromoney Awards for Excellence 2025. Această distincție reflectă poziția de lider a maib în sectorul bancar corporativ și evidențiază încrederea pe care clienții corporate, partenerii și instituțiile internaționale o au în bancă. Premiile Euromoney desemnează câștigătorii pe baza mai multor criterii, inclusiv performanța financiară, poziția pe piață, calitatea serviciilor oferite clienților, inovația și sustenabilitatea. Programul anual de premii Euromoney, lansat în 1992, adună peste 2 000 de aplicări din partea a peste 500 de bănci de top din 113 țări și recunoaște excelența la nivel global, regional și național.

Aria Corporate a maib deservește peste 600 de clienți corporativi din întreaga țară, oferind soluții financiare adaptate marilor companii. În 2024, banca a reușit să-și crească portofoliul de credite cu 17%, în timp ce rata creditelor neperformante a înregistrat o scădere semnificativă. Gama completă de servicii oferite de maib include credite, depozite, conturi, plăți, finanțare comercială, proiecte salariale, colectarea numerarului și altele. Modelul de gestionare a relațiilor cu clienții asigură răspunsuri rapide și soluții personalizate.

Realizări cheie 

Pe parcursul ultimului an, maib a continuat să inoveze și să-și extindă serviciile dedicate clienților corporativi, atingând câteva rezultate importante:

  • Portofoliul total de credite corporative a depășit 12 miliarde MDL în trimestrul II 2025, un record istoric, care reflectă încrederea tot mai mare a companiilor din Moldova în maib.
  • Maib a acordat un credit de 18 milioane EUR pentru dezvoltarea unui parc fotovoltaic de 50 MW, susținând independența energetică a Republicii Moldova.
  • Portofoliul de credite verzi corporate a continuat să crească, ajungând la 19% din totalul creditelor de investiții corporative la finalul trimestrului I 2025. În paralel, maib a integrat managementul riscurilor de mediu și sociale în toate operațiunile sale de creditare corporate.

Giorgi Shagidze, Președintele maib, a declarat:

„Este o onoare deosebită să fim apreciați de Euromoney cu distincția de Cea mai bună bancă din Moldova pentru clienții corporativi. Această distincție reflectă încrederea clienților noștri. Mulți dintre cei mai mari clienți corporate sunt alături de maib de peste 25 de ani, încă de la înființarea ariei corporate. Le mulțumesc colegilor din echipa maib, clienților și acționarilor noștri pentru sprijinul și încrederea oferită.”

Despre maib

Maib este cea mai mare bancă din Moldova, cu o cotă de piață de 37,3% în depozite și 37,9% la credite din întreg sistemul bancar, la finalul trimestrului I 2025. Banca este un creditor disciplinat, cu o rată a creditelor neperformante (NPL) de 1,5% și un nivel solid de capitalizare, având o rată de adecvare a capitalului (CAR) de 19,9% la 31 martie 2025. Maib este o bancă de importanță sistemică pentru țară, deservește aproape jumătate din populația Moldovei și este unul dintre cei mai mari angajatori privați, cu peste 2 500 de angajați. Banca se dedică să ofere valoare acționarilor săi, distribuind 45% din profitul obținut în 2024 sub formă de dividende, în valoare totală de aproape 32 milioane de euro. Din 2018, acționarul majoritar al maib este un consorțiu format din Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Invalda INVL, un important grup de administrare a activelor din Țările Baltice, și Horizon Capital, un fond de investiții privat axat pe piețele emergente.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: