facebook/Igor Dodon

Guvernul va aloca 50 mln de lei pentru a cumpăra termometre, dezinfectante și dozatoare în școli și grădinițe

Guvernul va aloca 50 mln de lei pentru dotarea școlilor și grădinițelor cu materialele de protecție necesare în contextul pandemiei de COVID-19. Anunțul a fost făcut de premierul Ion Chicu, în urma ședinței conducerii de vârf a țării din 3 august.

Prim-ministrul țării și-a exprimat speranța că școlile și grădinițele își vor relua activitatea din 1 septembrie.

„Ne dorim foarte mult să reluăm procesul de studii conform instrucțiunilor pregătite de Ministerul Educației, dar și celor aprobate de Comisia națională extraordinară pentru sănătate publică pentru grădinițe.  Sperăm că vom deschide de la 1 septembrie atît instituțiile preșcolare, cât și cele de învățământ general. Am avut chiar sâmbătă o discuție privind achiziționarea materialelor de protecție: dezinfectante, dozatoare, termometre pentru fiecare clasă. În acest scop este necesar de alocat peste 50 mln de lei, fapt pe care îl vom face”, a anunțat Chicu.

Amintim că, pe 28 iulie, șeful Agenției Naționale pentru Sănătate Publică Nicolae Furtună a declarat în cadrul unei emisiuni televizate că instituțiile preșcolare ar putea fi deschise mai devreme de 1 septembrie, însă cu respectarea anumitor condiții: personalul instituțiilor preșcolare va purta măști și mănuși, zilnic se va efecua trierea angajaților, dar și a copiilor, iar programul de activitate al instituțiilor ar putea fi mai scurt.

Potrivit celui mai recent bilanț al Ministerului Sănătății, în ultimele 5 luni, în Republica Moldova au fost testate pozitiv cu COVID-19 peste 25,3 mii de persoane, iar circa 800 au murit.

 

 

 

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

РБК

Putin a semnat un decret pentru combaterea cuvintelor străine: „Amenințare la adresa limbii ruse”

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret privind aprobarea principiilor politicii lingvistice de stat. În document, utilizarea cuvintelor împrumutate din alte limbi este indicată drept una dintre amenințările la adresa limbii ruse, care susține „comunitatea cultural-civilizațională unitară a Lumii Ruse”, potrivit The Moscow Times.

În special, decretul menționează ca risc „utilizarea nejustificată în comunicarea oficială a cuvintelor străine care au echivalente uzuale în limba rusă, precum și a termenilor străini care nu apar în dicționarele normative”. Autoritățile intenționează astfel să reducă folosirea cuvintelor din alte limbi în discursul oficial.

În cadrul acestei politici lingvistice, Kremlinul plănuiește să promoveze limba rusă, pe care o cataloghează „o comoară națională a Rusiei și o bază a statalității ruse”, ca mijloc de comunicare între etnii în spațiul post-sovietic și să-i crească popularitatea în străinătate.

Totodată, documentul prevede crearea unei serii unificate de manuale școlare pentru limbile popoarelor Rusiei și o metodologie unificată de predare. În tastatura chirilică va fi alocat un spațiu special pentru literele limbilor naționale.

În iunie, Duma de Stat a adoptat o lege care restricționează folosirea cuvintelor străine în spațiul public, un pas descris drept „protecția limbii ruse de excesul de împrumuturi”. Legea impune limite în utilizarea cuvintelor străine pe afișe, etichete, reclame și în denumirile complexelor rezidențiale.

Tot în iunie, Putin a cerut renunțarea „consecventă la împrumuturile vulgare și mecanice din alte limbi, care nu îmbogățesc, ci murdăresc și denaturează limba rusă”. El a subliniat necesitatea folosirii alfabetului chirilic în spațiul public, în locul unui „amestec” de litere latine și alte simboluri.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: