Andrei Mardari / NewsMaker

Guvernul va putea desemna furnizorul de gaze pentru regiunea transnistreană: proiect de lege

Ministerul Energiei propune introducerea unui mecanism prin care Guvernul să poată desemna entitatea care livrează gaze naturale în regiunea transnistreană, precum și constituirea unor stocuri de 15% pentru a garanta aprovizionarea consumatorilor protejați, inclusiv gospodăriile și instituțiile care prestează servicii sociale esențiale. Aceasta este una dintre principalele prevederi incluse în proiectul de modificare a Legii cu privire la gazele naturale, lansat de Ministerul Energiei pentru consultări publice.

Documentul a fost elaborat cu sprijinul Uniunii Europene, al Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și al USAID, prin proiectul „Securitatea Energetică a Republicii Moldova” (MESA).

Printre schimbările propuse se numără și introducerea tarifelor unice armonizate pentru distribuția gazelor naturale, o măsură care va contribui la liberalizarea pieței și va permite furnizorilor să-și extindă activitatea pe întreg teritoriul țării. În prezent, tarifele de distribuție variază semnificativ între regiuni, ceea ce creează discrepanțe pentru consumatori.

Un alt aspect important vizează marile întreprinderi industriale, care vor fi obligate să treacă exclusiv pe piața liberă a gazelor naturale începând cu 1 octombrie 2025. De asemenea, fiecare furnizor va trebui să dețină un stoc obligatoriu de 15% din consumul mediu anual, proporțional cu cota sa de piață, în timp ce SA „Energocom” va continua să gestioneze stocurile strategice pentru 10 zile de consum pe timp de iarnă.

Pentru creșterea transparenței, operatorii de transport și distribuție vor avea obligația de a deține o hartă digitală a rețelelor de gaze, facilitând astfel intervențiile în caz de urgență și dezvoltarea infrastructurii locale. Totodată, autoritățile locale și solicitanții vor putea contribui financiar la extinderea rețelelor de gazificare, inclusiv cu sprijinul partenerilor de dezvoltare.

Modificările propuse urmează să fie analizate în cadrul consultărilor publice, înainte de a fi supuse aprobării autorităților competente, anunță Ministerul.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: