Haos și disperare la Kabul. Aeroportul a fost luat cu asalt de afganii dornici să fugă din țară (VIDEO)
Full Article 2 minutes read

Haos și disperare la Kabul. Aeroportul a fost luat cu asalt de afganii dornici să fugă din țară (VIDEO)

Aeroportul din capitala Afganistanului a fost luat cu asalt odată ce talibanii au pus stăpânire pe Kabul. Sute de oameni s-au îmbulzit în speranța că vor reuși să părăsească țara. Ulterior, cursele regulate au fost anulate. Zboară doar aeronavele militare. În aeroport s-a produs haos.

Pentagonul a autorizat duminică seară un număr suplimentar de 1.000 de soldați americani pentru a ajuta la evacuarea cetățenilor SUA și a afganilor care au lucrat pentru ei din Kabul, a informat un oficial american pentru Reuters, după ce ambasada Statelor Unite a avertizat că situația de securitate de pe aeroportul din capitala afgană nu e sigură și se schimbă rapid, scrie hotnews.ro

Oficialul american a mai declarat, vorbind sub rezerva anonimatului, că trupele suplimentare detașate duc numărul total al militarilor aflați acum temporar în Afganistan la 6.000.

Localnicii au raportat focuri de armă sporadice auzite în zona Aeroportului Internațional Hamid Karzai din Kabul, principalul punct de ieșire din Afganistan, în timp ce trupele americane ajutau la evacuarea personalului SUA, după ce talibanii au intrat duminică în capitala afgană.

Între timp, talibanii au pus stăpânire pe întregul Afganistan, inclusiv pe palatul prezidențial, de unde au publicat fotografii. Președintele Afganistanului a părăsit țara. Ulterior, el a scris pe pagina sa de Facebook că și-a depus mandatul pentru a evita vărsarea de sânge.

Amintim că talibanii au pus stăpânire pe Afganistan după ce trupele americane s-au retras din țară. Deși a fost primul care a anunțat această inițiativă, ex-președintele SUA Donald Trump a criticat acțiunile succesorului său, Joe Biden. Trump a calificat cele întâmplate în Afganistan drept „unul dintre cele mai mari eșecuri din istoria SUA” și a precizat că el ar fi desfășurat retragerea trupelor americane în alt mod.

Pe 11 august, Joe Biden a precizat că nu regretă decizia de retragere a armatei americane și a menționat că, timp de 20 de ani, Washingtonul a cheltuit peste 1.000 de miliarde de dolari din cauza războiului din Afganistan. Biden le-a cerut afganilor să găsească „voința de a se lupta pentru națiunea lor”.

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: