Ignatiev cere din nou explicații despre legea care pedepsește separatismul și cheamă Chișinăul la discuții. Data pe care o propune
Full Article 2 minutes read

Ignatiev cere din nou explicații despre legea care pedepsește separatismul și cheamă Chișinăul la discuții. Data pe care o propune

Următoarea întâlnire a reprezentanților politici ai Chișinăului și Tiraspolului ar putea avea loc pe 17 februarie, în Transnistria. Potrivit Infotag, negociatorul șef din partea regiunii, Vitali Ignatiev, le-a comunicat acest lucru jurnaliștilor.

UPDATE 15:45 Chișinăul a exprimat disponibilitatea participării la o nouă întrevedere a reprezentanților politici pe parcursul lunii februarie.

„Am invitat deja partea moldovenească. Chiar de două ori. Sper că voi primi confirmarea Chișinăului în viitorul apropiat. Coordonăm data. Probabil va fi 17 februarie. Cred că cu cât mai repede, cu atât mai bine”, a spus el.

Potrivit lui, este necesară intensificarea activității grupurilor de experți sectoriale, care anul acesta „nu s-au întrunit încă pe deplin”.

Ignatiev a mai spus că i-a expediat repetat reprezentantului politic al Republicii Moldova, Oleg Serebrian, o solicitare cu privire la proiectul de lege privind „separatismul”, care a fost deja adoptat în primă lectură și ar putea deveni definitiv.

„Caracterul represiv, politizat al proiectului de lege contrazice afirmațiile că acest proiect de lege nu-i va dăuna procesul de negocieri”, a spus Ignatiev.

NM a solicitat un comentariu de la Biroul politici de reintegrare în acest sens, însă până la momentul publicării articolului nu am primit un răspuns.

Ce prevede proiectul de lege?

Pe 22 decembrie, deputații au votat, în prima lectură, un proiect de lege care are scopul de a îmbunătăți cadrul normativ în domeniul securității statuluit.

Documentul prevede completarea Codului penal cu noțiuni care incriminează faptele conexe infracțiunilor de spionaj și de trădare de patrie. Astfel, va fi sancționată penal inițierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul țării noastre a structurilor informative ilegale. Totodată, vor fi trase la răspundere penală persoanele care vor instiga alte persoane să comită acțiuni care dăunează suveranității, independenței, inviolabilității teritoriale, securității statului sau capacității de apărare a Republicii Moldova.

Codul penal va mai fi completat cu o nouă componentă de infracțiune, și anume acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni.

Proiectul de lege a fost votat, în prima lectură, de 57 de deputați.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: