Facebook/Igor Dodon

Igor Dodon: 10-15 deputați au depus deja depoziții la Procuratura Generală, privind tentative de corupere

Între 10 și 15 deputați din parlamentul Republicii Moldova au depus deja depoziții la Procuratura Generală, pe motiv că ar fi existat tentative de corupere. Declarația a fost făcută de președintele Igor Dodon, în cadrul ediției din 14 iulie a emisiunii „Puterea a patra” de la N4.

„Eu, în calitate de președinte, sunt foarte îngrijorat de lipsa de acțiuni concrete din partea instituțiilor de stat. Vă spun sincer. Nu vreau să învinuiesc pe cineva, dar la fiecare discuție în teritoriu cu cetățenii, este întrebarea numărul unu: „toți știu că Șor și Candu cumpără deputați. De ce ei nu stau la pușcărie? Pe lângă salarii, pensii, COVID, drumuri – toți mă întreabă același lucru”, a relatat Dodon.

Șeful statului a mai spus că la Procuratura Generală au fost depuse deja între 10 și 15 depoziții de către deputații din parlament, inclusiv 6-8 de la Partidul Socialiștilor (PSRM).

„S-au dus la procurori și au scris: la mine a fost cutare, pe data cutare, mi-a propus cutare. La mine a fost Vladimir Cebotari, a fost (Marina, NM) Tauber, au fost prin verișori, au fost prin avocați…”, a povestit președintele țării.

Igor Dodon a ținut să precizeze că este sigur că procurorul general Alexandr Stoianoglo își face munca cu responsabilitate, însă organele de drept ar trebuie „repede să ia unele decizii”.

„Probabil că trebuaiu să fie luate deja unele decizii. Pentru că dacă astfel de depoziții erau depuse doi ani în urmă, mă tem că în pușcărie ar fi stat deja vreo 10 deputați care se ocupau cu așa ceva. Lumea așteaptă unele acțiuni concrete. Și eu sunt îngrijorat, pentru că ține de securitatea statului”, a mai spus Dodon.

Șeful statului nu a vrut să dezvăluie ce promisiuni li s-au făcut deputaților respectivi pentru a părăsi fracțiunile pe listele cărora au ajuns în parlament. Igor Dodon a mai spus că nici el, nici PSRM, nu vor fi de acord cu aderarea vreunui deputat din altă formațiune în echipa socialiștilor.

„Eu am avut posibilitatea anul trecut, nu să-i cumpăr, ei și așa erau să vină. De la PD, după ce a fugit Plahotniuc voiau să vină vreo 10, iar eu am spus categoric „nu”, eu nu accept traseismul acesta cu care se ocupa Plahotniuc”, a declarat Igor Dodon.

Anterior, deputații Andrian Candu și Serghei Sîrbu au negat categoric informația potrivit căreia ar fi vrut să adere la PSRM.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

РБК

Putin a semnat un decret pentru combaterea cuvintelor străine: „Amenințare la adresa limbii ruse”

Președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, a semnat un decret privind aprobarea principiilor politicii lingvistice de stat. În document, utilizarea cuvintelor împrumutate din alte limbi este indicată drept una dintre amenințările la adresa limbii ruse, care susține „comunitatea cultural-civilizațională unitară a Lumii Ruse”, potrivit The Moscow Times.

În special, decretul menționează ca risc „utilizarea nejustificată în comunicarea oficială a cuvintelor străine care au echivalente uzuale în limba rusă, precum și a termenilor străini care nu apar în dicționarele normative”. Autoritățile intenționează astfel să reducă folosirea cuvintelor din alte limbi în discursul oficial.

În cadrul acestei politici lingvistice, Kremlinul plănuiește să promoveze limba rusă, pe care o cataloghează „o comoară națională a Rusiei și o bază a statalității ruse”, ca mijloc de comunicare între etnii în spațiul post-sovietic și să-i crească popularitatea în străinătate.

Totodată, documentul prevede crearea unei serii unificate de manuale școlare pentru limbile popoarelor Rusiei și o metodologie unificată de predare. În tastatura chirilică va fi alocat un spațiu special pentru literele limbilor naționale.

În iunie, Duma de Stat a adoptat o lege care restricționează folosirea cuvintelor străine în spațiul public, un pas descris drept „protecția limbii ruse de excesul de împrumuturi”. Legea impune limite în utilizarea cuvintelor străine pe afișe, etichete, reclame și în denumirile complexelor rezidențiale.

Tot în iunie, Putin a cerut renunțarea „consecventă la împrumuturile vulgare și mecanice din alte limbi, care nu îmbogățesc, ci murdăresc și denaturează limba rusă”. El a subliniat necesitatea folosirii alfabetului chirilic în spațiul public, în locul unui „amestec” de litere latine și alte simboluri.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: