Igor Grosu critică inacțiunile Comisiei Electorale din Găgăuzia în fața ilegalităților din timpul scrutinului: „Au adoptata tactica struțului”
Full Article 3 minutes read

Igor Grosu critică inacțiunile Comisiei Electorale din Găgăuzia în fața ilegalităților din timpul scrutinului: „Au adoptata tactica struțului”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, critică inacțiunile Comisiei Electorale Centrale (CEC) din Găgăuzia în fața ilegalităților din timpul alegerilor pentru funcția de bașcan, încheiate recent în regiune. Politicianul susține că angajații autorității electorale din Autonomie ar fi adoptat „tactica struțului” și că ar fi evitat deliberat să recunoască încălcările admise de concurenții electorali înregistrați în cursă.

„Chiar dacă CEC din Găgăuzia adoptă tactica struțului, chiar dacă ascunzi capul în nisip, corpul, destul de mare, se vede… De exemplu, participarea alegatorilor din afara țării sau finanțarea peste măsură. Asta doar se vede…  Nu mai vorbesc de coruperea alegatorilor. (…) Dar să te prefaci și să spui că totul a fost super, mai bine decât alte dăți, după mine nu este nici etic și nici corect față de observatori, dar și față de alegători”, a declarat președintele Parlamentului, Igor Grosu, în cadrul unei emisiuni televizate.

Speakerul Igor Grosu, tot el președinte al Partidului de guvernământ, PAS, neagă acuzațiile Partidului „ȘOR” și ale candidatei acestuia la funcția de bașcan al Găgăuziei, Evghenia Guțul, privind implicarea guvernării în „deturnarea” alegerilor din Găgăuzia, urmare a descinderilor de acum două zile.

„Pot să ne acuze de orice. Nu am participat la aceste alegeri”, a declarat Igor Grosu.

Oficialul susține că decizia finală rămâne după instanța de judecată, care ar urma să se expună asupra validării sau invalidării alegerilor din UTA Găgăuzia din 14 mai. Grosu declară că guvernarea se va supune deciziei finale ale instanței, astfel încât dacă alegerea Evgheniei Guțul în calitate de guvernator va fi validată, aceasta va fi acceptată în echipa de la Guvern.

„Ceea ce au ales oamenii din Găgăuzia și, după examinarea tuturor probelor prezentate, ceea ce va decide instanța, aceea va fi”, a conchis Grosu.

Amintim că Adunarea Populară a Găgăuziei s-a întrunit pe 16 mai în ședință extraordinară, pentru a recunoaște rezultatele alegerilor pentru funcția de bașcan. Deputații locali au declarat că nu au încredere în Curtea de Apel, care trebuie să valideze alegerile și nici în autoritățile centrale. Aceștia au mai spus că Evghenia Guțul a câștigat onest scrutinul electoral și că o recunosc în calitate de bașcan.

S-a întâmplat după ce, în după-amiaza aceleiași zile, CNA și procurorii anticorupție au desfășurat percheziții la Comisia Electorală de la Comrat. Potrivit CNA, temei al acțiunii de ridicare constituie bănuiala rezonabilă privind includerea în listele alegătorilor a persoanelor decedate și aflate în afara țării și votarea din numele acestora.

Guțul s-a confruntat în turul doi al alegerilor cu Grigorii Uzun, candidat susținut de PSRM. După rezultatele prezentate de organul electoral local, Uzun și-a recunoscut înfrângerea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: