Partidul Sor

Ilan Șor, supărat pe Peter Michalko: „El vrea ca deciziile să fie luate în biroul lui”

Ilan Șor susține că șeful Delegației Uniunii Europene la Chșinău, Peter Michalko, s-ar implica în treburile interne ale țării. Într-o înregistrare video publicată pe pagina sa de facebook, deputatul cercetat penal i-a acuzat și pe președinta Maia Sandu, dar și pe liderul Partidului Democrat, Pavel Filip, că „se întrec în a-i îndeplini ordinele” diplomatului european.

„Șeful delegației UE în Republica Moldova, Peter Michalko, se comportă ca un supraveghetor, implicându-se direct în afacerile interne ale țării. Iar politicienii de buzunar, precum liderul PDM, Pavel Filip, și președintele Maia Sandu se întrec în a-i îndeplini ordinele și fac așa cum li se spune”, a declarat Șor.

Reacția vine în urma unor critici aduse la adresa sa, de către Peter Michalko și Pavel Filip, în cadrul unei întrevederi a celor doi.

„Un diplomat și un hoțoman care nu a făcut nimic în cariera sa decât ce i s-a spus, nu prea ar avea ce discuta. Singura explicație este că șeful delegației UE vrea ca toți politicienii din Moldova să-i fie obedienți, așa cum e actualul președinte și cățelul Juju (n.r. Pavel Filip), și este deranjat că Ilan Șor și echipa sa nu-i ciugulesc din palmă”, a declarat Ilan Șor.

Ilan Șor s-a referit și la decizia echipei sale de a semna în favoarea candidaturii Marianei Durleșteanu pentru funcția de prim-ministru, despre care spune că este un profesionist desăvârșit.

„Anume acest lucru nu-i place lui Michalko. El vrea ca deciziile suverane ale Republicii Moldova să fie luate în biroul lui. Iar orice declarație, acțiune a fiecărui politician moldovean să fie coordonată mai întâi cu el. Michalko se apropie deja de situația când va controla în totalitate țara. Și asta pentru că nu e vorba doar de Juju (n.r. Pavel Filip). Chiar și președintele țării face sluj în fața lui”, a mai declarat Ilan Șor.

***

Amintim că, recent, ambasadorul UE în Republica Moldova a declarat că țara trebuie să aibă un guvern de încredere și este „îngrijorător” atunci când în negocierile pentru formarea executivului participă persoane implicate în frauda bancară.

De asemenea, Michalko a afirmat că legile votate de PSRM, Partidul „Șor” și mai mulți deputați neafiliați la sfârșitul anului trecut sunt „controversate și în mai multe privințe au împins țara înapoi, inclusiv din punct de vedere al reformelor și angajamentelor luate de Republica Moldova în privința partenerilor internaționali”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

moldova.europalibera.org

Viața între rugăciune și studii: tânăra de la Mănăstirea Japca care îmbină ascultarea cu două facultăți

Vitalia Lupu, o tânără de 19 ani, este prima viețuitoare din istoria Mănăstirii Japca care reușește să îmbine viața monahală cu studiile universitare. Anul trecut, a promovat toate examenele de bacalaureat cu nota 10 și a fost admisă simultan la două facultăți. Într-un interviu pentru Europa Liberă, Vitalia a povestit că, după finalizarea studiilor, visează să deschidă o clinică și un liceu pe teritoriul mănăstirii.

„Studiez la două facultăți și asta nu mă împiedică să fac ascultare la mănăstire. Studiez în cadrul Universității Tehnice a Moldovei, la Facultatea de Calculatoare, Informatică și Microelectronică. În paralel fac și Facultatea de Teologie Ortodoxă. Maica stareță este bucuroasă, pentru că, eu cumva stric percepțiile celorlalți din afară. Chiar și surorile care vor veni în viitor vor ști că este posibil să facă și studiile și să nu renunțe la relația lor cu Dumnezeu”, a spus tânăra.

Monahia Nina a confirmat că Vitalia este primaviețuitoare din istoria mănăstirii care reușește să urmeze o facultate și, în același timp, să își păstreze viața monahală. În timpul anului universitar, ea pleacă lunea la Chișinău și se întoarce vineri seara la mănăstire.

„La universitate mă comport ca o fată normală, sunt îmbrăcată în alte haine, parcă ar trăi o dublă personalitate în mine. Jumătate de zi sunt așa, jumătate de zi – altfel. Mă străduiesc să nu spun pentru că lumea nu înțelege”, a adăugat Vitalia.

Anul trecut, tânăra a luat 10 pe linie la examenele de bacalaureat.

„Eram în grădina mănăstirii, era sezonul vișinelor. Eram toate maicile la cules. Am aflat la telefon că sunt invitată la Președinție. Alergam prin grădină de bucurie, pentru că s-a îndeplinit această dorință a mea. Scopul acesta, de a avea media 10 la BAC, mi l-am propus din clasa a V-a. Discutam cu una dintre colege și i-am spus așa convinsă: «Eu o să am 10 la BAC». Și ea spune: «Dar nu e posibil, e foarte greu. N-ai să ajungi»”, își amintește Vitalia.

După finalizarea studiilor, tânăra visează să deschidă în curtea mănăstirii o clinică și un liceu pentru fete.

„Eu cred că voi putea folosi specializarea mea în cadrul mănăstirii. Ar fi bine ca în Moldova să fie la vreo mănăstire o clinică pentru călugări, ca să nu iasă călugării în lume, la medici. Capacitățile mele de după absolvirea facultății mi-ar permite să fiu fondatoarea unei clinici, aici, pe teritoriul mănăstirii”, a mai spus Vitalia.

Tânăra spune că își dorește să rămână la Mănăstirea Japca, întrucât aceasta i-a devenit parte din familie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: