Ilan Șor va fi apărat în istanță de avocați din Marea Britanie
Full Article 3 minutes read

Ilan Șor va fi apărat în istanță de avocați din Marea Britanie

Compania de avocatură „BCL Solicitors LLP” îl va apăra în instanțele de judecată pe deputatul fugar, Ilan Șor. Anunțul a fost făcut pe 17 ianuarie în cadrul unei conferințe de presă de către avocatul Shaul David Brazil.

„Am fost însărcinați de domnul Șor să-l consiliem și să-l reprezentăm în cadrul procedurilor sale legale din Republica Moldova, inclusiv în mod special în acuzațiile conținute în rechezitoriu și să ne asigurăm că drepturile omului sunt respectate și protejate. Rolul nostru ar fi de a identifica, combate și de a lua măsuri pentru a contesta încălcările drepturilor sale în temeiul Convenției Europene a Drepturilor Omului și altor tratate internaționale, la care Republica Moldova este parte”, a declarat avocatul Shaul David Brazil.

Reprezentantul companiei britanice susține că instrucțiunea lor le cere să întreprindă o revizuire cuprinzătoare a dosarului cazului, care rezumă la numeroase volume de materiale.

„Această activitate este la moment în curs de desfășurare. Cu toate acestea, deși ne aflăm la un stadiu relativ incipient, am fost informați de reprezentanții din Republica Moldova a domnului Ilan Șor cu privire la încălcarea drepturilor fundamentale, care deja s-au iscat și care nu sunt permise pe teritoriul Marii Britanii. Având în vedere complexitatea acestui caz, vom solicita o scurtă amânare a procedurilor pentru a avea timp să analizăm dosarul și să ne pregătim cerirele în numele clientului nostru”, a precizat avocatul englez.

„BCL Solicitors LLP” este a treia companie de avocatură din Marea Britanie, după numărul de procese câștigate.

 

Amintim că în noiembrie compania de avocatură americană „Dechert” a anunțat că renunță să-l mai apare în instanțele de judecată pe deputatul fugar, Ilan Șor. Decizia vine ca urmare a sancțiunilor care i-au fost aplicate liderului Partidului „ȘOR” de Guvernul SUA.

În data de 26 octombrie, Oficiul pentru Controlul Activelor Străine (OFAC) al Trezoreriei americane a anunțat sancțiuni față de 21 de persoane și entități cu legături în Republica Moldova. În lista de sancțiuni denumită „Global Magnitsky Act” pentru acte grave de corupție figurează Vladimir Plahotniuc, Ilan Șor, Sara Șor, Igor Ciaika, Ivan Zavorotnyi, Alexei Troșin, Iurii Gudilin, Olga Grak și Leonid Gonin.

Lista completă AICI.

Totodată, amintim că în 2017, Ilan Șor de asemenea a fost apărat în istanță de o avocată de la Londra, care trebuia să demonstreze că acesta nu este implicat în fraudele bancare.

***

Ilan Șor a fost condamnat, în 2015, în dosarul „furtului miliardului” la 7 ani și jumătate de închisoare, pentru escrocherie şi spălare de bani. Instanţa a dispus ca pedeapsa să intre în vigoare doar după ce va deveni definitivă. Dosarul se află pe rol în Curtea de Apel Chişinău, iar ședințele de judecată au fost amânate în repetate rânduri. În 2019, după ce Partidul Democrat a plecat de la guvernare, Ilan Șor a părăsit țara. El s-ar afla în Israel, deși nu a recunoscut niciodată acest lucru.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: