„Ilegal și inadmisibil”. Socialiștii vor contesta toate amenzile aplicate pentru purtarea panglicii Sf. Gheorghe
Full Article 3 minutes read

„Ilegal și inadmisibil”. Socialiștii vor contesta toate amenzile aplicate pentru purtarea panglicii Sf. Gheorghe

Socialiștii au declarat că vor contesta în instanță „toate procesele verbale, întocmite ilegal pentru purtarea panglicii Sf. Gheorghe”. Aceștia au solicitat cetățenilor, care s-au ales cu procese verbale, să-i informeze la o „linie fierbinte”. 

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) a menționat că pe 9 mai la Marșul Memoriei și „Regimentul nemuritor” au fost prezente peste 50 de mii de persoane.

PSRM a spus că reprezentanții Poliției „s-au comportat ilegal și inadmisibil cu participanții la marș, care purtau simbolul Marii Victorii – panglica Sf. Gheorghe”.

„Partidul Socialiștilor amintește că, potrivit deciziei Curții Constituționale a Republicii Moldova din 11 aprilie 2023, fiecare cetățean are dreptul să poarte panglica Sf. Gheorghe în memoria eroilor Marelui Război pentru Apărarea Patriei, deoarece acest lucru nu are nicio legătură cu justificarea sau glorificarea agresiunii militare și a crimelor împotriva umanității”, se arată în declarația partidului.

Astfel, socialiștii au anunțat că vor contesta procesele verbale, primite de cetățeni pentru purtarea panglicii Sf. Gheorghe.

Partidul Socialiștilor va contesta în instanță toate procesele verbale, întocmite ilegal pentru purtarea panglicii Sf. Gheorghe. Solicităm tuturor cetățenilor țării care au primit astfel de procese verbale să ne informeze apelând la linia fierbinte, deschisă de Partidul Socialiștilor: (022) 855 853. Nu punem la îndoială faptul că toți conducătorii Ministerului Afacerilor Interne și reprezentanții poliției care au întreprins acțiuni ilegale în timpul marcării Zilei Victoriei vor fi pedepsiți în conformitate cu legea”, a mai comunicat PSRM.

Amintim că despre „linia fierbinte” lansată de socialiști a anunțat pe 9 mai Igor Dodon. Cel din urmă, cu panglica Sf. Gheorghe la piept, a spus că „este decizia Curții Constituționale, care a anulat interdicția purtării panglicii”.

***

16 oficiali, dintre care nouă deputați și cinci persoane cu demnitate publică din UTA Găgăuzia, care au ignorat prevederile legale și au purtat panglica „Sf. Gheorghe” în timpul manifestațiilor organizate de 9 mai, au fosta amendați de oamenii legii. Inspectoratul General al Poliției anunțat pe 10 mai că, în total, 180 de persoane au admis încălcări în acest sens.

Pe 9 mai, la Chișinău, PSRM a participat la Marșul Victoriei și marșul „Regimentul Nemuritor”. Potrivit partidului, acțiunile au fost organizate de Comitetul Național Coordonator „Victoria”. Și Partidul ȘOR a organizat și participat la acțiunea „Regimentul nemuritor”. Partidul a menționat că evenimentul a fost organizat la inițiativa lui Ilan Șor.

Potrivit prevederilor legale, persoanele fizice care poartă panglica Sf. Gheorghe sau alte însemne care promovează războiul pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.

Vezi cum a fost sărbătorit 9 mai la Chișinău, într-un fotoreportaj marca NM.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: