Виталий Шмаков | NewsMaker

Dodon, întrebat cum e să sărbătorești victoria și pacea în contextul războiului din Ucraina. Ce a răspuns

Secretarul executiv al Partidului Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) Igor Dodon, cu panglica Sf. Gheorghe la piept pe 9 mai, a spus că „noi trebuie să cinstim pacea” chiar dacă în Ucraina are loc un război. Potrivit fostului șef de stat, „pacea trebuie sărbătorită mereu”.

Este decizia Curții Constituționale, care a anulat interdicția purtării panglicii Sf. Gheorghe”, a spus Dodon, cu panglica Sf. Gheorghe la piept.

Întrebat cum e să sărbătorești victoria și pacea azi în contextul evenimentelor din Ucraina, Dodon a menționat: „Pacea trebuie sărbătorită mereu. Și marșul de astăzi este inclusiv pentru pace. Indiferent de războiale care au loc în lume, din păcate, și alături de noi este o tragedie mare războiul din Ucraina dar noi trebuie să cinstim pacea și să ieșim împreună pentru pace”.

Vladimir Odnostalco, deputatul Partidului Socialiștilor, a spus că „astăzi este o sărbătoare”.

Noi sărbătorim ziua Victoriei asupra fascismului. Sărbătorim Ziua marii victorii a poporului nostru, moldovenesc. Zeci de mii de cetățeni de ai noștri cu părere de rău au murit în acel război cumplit. Aceștia sunt eliberatori”, a comunicat Odnostalco.

La precizarea jurnalistului NM că „la granița Moldovei are loc un război, dar noi sărbătorim pacea”, socialistul a spus: „Noi trebuie să ținem minte că suntem un stat neutru. (…) Noi la toți le dorim pace”.

Menționăm că PSRM desfășoară Marșul Victoriei și marșul „Regimentul Nemuritor”. NM transmite live evenimentul.

Igor Dodon a participat la marșul dedicat „Zilei Victoriei” alături de Grigori Uzun, candidatul pe care PSRM îl susține la funcția de bașcan al Găgăuziei. Alături de Dodon a fost mezinul său, îmbrăcat în uniformă sovietică, deputata BCS Adela Răileanu și generalul Victor Gaiciuc, fost ministrul al Apărării.

***

Și în 2022, la marșul socialiștilor, Igor Dodon a venit cu panglica Sf. Gheorghe și și-a îmbrăcat copilul în uniformă militară. Ulterior, fostul președinte a fost amendat cu 9000 de lei pentru că a purtat panglica. Dodon a contestat decizia la Judecătoria Chișinău.

Pe 19 iulie 2022, prima ședință de judecată în cazul lui Igor Dodon, amendat cu 9 mii de lei, a fost amânată. Se întâmpla după ce fostul șef de stat, aflat în arest la domiciliu, nu s-a prezentat la ședința de judecată. Magistrații urmau să se reunească în ședință în luna noiembrie.

***

Din 20 aprilie 2022, la inițiativa Partidului Acțiune și Solidaritate, pe teritoriul Republicii Moldova a fost interzisă confecționarea, promovarea sau răspândirea panglicii Sfântului Gheorghe și a literelor Z și V, utilizate drept semne distinctive ale armatei ruse în războiul din Ucraina.

Persoanele fizice care sfidează legea pot fi sancționate cu amendă de la 4500 la 9000 de lei sau cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 30 la 60 de ore. În privința persoanelor cu funcție de răspundere poate fi aplicată amenda de la 9000 la 18 000 de lei și, respectiv, în privința persoanelor juridice – amendă de la 18 000 la 30 000 de lei.  

Pe 11 aprilie 2023, Curtea Constituțională a decis că panglica Sfântului Gheorghe poate fi purtată deschis, atâta timp cât nu promovează agresiunea militară sau crimele împotriva umanității.

Recent, șeful Inspectoratului General al Poliției Viorel Cernăuțeanu a declarat că purtarea, confecționarea, distribuirea panglicii Sfântul Gheorghe este în continuare interzisă pe teritoriul Moldovei, întrucât este un simbol al agresiunii ruse din Ucraina. El a precizat că persoanele care vor purta panglica bicoloră în timpul evenimentelor din 9 mai vor fi sancționate contravențional.

Pe 9 mai, președintele Parlamentului a declarat că cei care vor purta panglica Sf. Gheorghe „trebuie să-și asume consecințele”. Grosu a precizat că „simbolurile agresiunii” sunt interzise și că „Poliția a explicat foarte clar”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

IPN

Furtună va contesta sancțiunile UE: „Grupările de la Bruxelles au decis să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră”

Președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, afiliată oligarhului fugar Ilan Șor, consideră că în spatele deciziei prin care a fost inclusă pe listele de sancțiuni ale Uniunii Europene ar sta Partidul de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Politiciana a sugerat că măsurile restrictive ar fi o formă de presiune asupra opoziției și a acuzat UE că „a ales cine trebuie să conducă țara noastră”. Precizările au fost făcute într-un comunicat publicat pe 15 iulie.

Astăzi vedem cum are loc, în mod deliberat, distrugerea a tot ceea ce am iubit la Uniunea Europeană. Grupările de la Bruxelles au decis, fără rușine și la vedere, după tradițiile colonialiste, să aleagă ei înșiși cine trebuie să conducă țara noastră — suverană. (…) Regimul PAS aplică sancțiuni prin intermediul acoliților lor străini, doar în privința politicienilor care au susținere și de care PAS se teme. Niciodată nu am fost și nu vom fi o opoziție comodă pentru junta galbenă!”, a declarat Victoria Furtună.

Politiciana a menționat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene decizia prin care i-au fost impuse sancțiuni.

PAS nu a comentat, deocamdată, învinuirile lansate în adresa sa de Victoria Furtună.

Amintim că, pe 15 iulie, Uniunea Europeană a inclus încă 7 politicieni și 3 entități în lista sa de sancțiuni pentru acțiuni menite să destabilizeze Republica Moldova. Este vorba despre Blocul „Victorie”, compania A7, Centrul Cultural-educațional al Moldovei, liderul Forței de Alternativă și Salvare a Moldovei, Alexandru Beșchieru, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, deputații fugari Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan, președinta Partidului „Renaștere”, Natalia Parasca, președintele Partidului „Șansă”, Alexei Lungu, și liderul Partidului „Victorie”, Vadim Grozavu. Toți cei vizați au legături cu oligarhul fugar Ilan Șor, împotriva căruia UE a impus măsuri restrictive încă în 2023.

Măsurile restrictive includ interdicția furnizării de fonduri pentru cei vizați de sancțiuni, interdicție de intrare pe teritoriul UE și înghețarea activelor.

În prezent, lista UE de sancțiuni pentru acțiuni de destabilizare a Republicii Moldova include 23 de persoane și 5 entități.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: