Consiliul Superior al Procurorilor

„Imixtiune a puterii executive”. CSP critică proiectul de lege care îi va permite Ministrului Justiției să convoace Adunarea Generală a Procurorilor

Membrii-procurori din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au remis Ministerului Justiției un aviz privind Proiectul de lege care se referă inclusiv la modalitatea de convocare a Adunării Generale a Procurorilor. În opinia de referință s-a notat că, proiectul de lege pus în discuție conține reglementări cu un impact substanțial în ceea ce privește principiul de autoadministrare al procurorilor.

Potrivit CSP, soluția propusă de autorul proiectului ca în cazul imposibilității convocării Adunării Generale a Procurorilor/Adunării Generale a Judecătorilor de către Consiliul Superior al Procurorilor/Consiliul Superior al Magistraturii, această prerogativă să fie exercitată de ministrul justiției, este a priori contrară principiului separării puterilor în stat și creează o marjă excesivă pentru imixtiunea reprezentantului puterii executive în activitatea de autoadministrare a procurorilor/judecătorilor.

„Mai mult, este incompatibilă cu standardele de specialitate intenția autorului proiectului de atribuire ministrului justiției unor împuterniciri improprii atât în raport cu poziția instituțională, cât și reieșind din natura juridică a competențelor. În contextul recomandărilor Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO) ce vizează expres necesitatea excluderii exponentului Guvernului din componența Consiliului Superior al Procurorilor, se creează o coliziune între cerințele înaintate față de modul în care urmează să activeze organul de autoadministrare a procurorilor și limitele colaborării loiale între puterile statului”, se arată într-un comunicat emis de procurorii CSP.

Procurorii consideră că este inadmisibil ca prin competența atribuită ministrului justiției să fie posibilă substituirea de către acesta a unei atribuții care, în mod firesc, implică responsabilitatea decizională a mai multor persoane.

„Astfel, prin asemenea posibilitate, ca ministrul justiției să convoace Adunarea Generală a Procurorilor/Adunarea Generală a Judecătorilor, se creează situația când competența ministrului justiției substituie atribuția unui organ colegial (Consiliul Superior al Procurorilor/Consiliul Superior al Magistraturii), adică acolo unde forul decizional trebuie să fie constituit din mai multe persoane, poate interveni discreția unui singur decident. Concomitent, rezultă că prin această competență ministrul justiției poate înlocui și atribuția corpului profesional, deoarece Adunarea Generală a Procurorilor/Adunarea Generală a Judecătorilor poate fi convocată și de 1/3 din procurori/judecători”, se mai arară în comunicat.

Adițional, prin proiectul de lege se micșorează pragul numărului de procurori la adunarea generală repetată pentru ca aceasta să fie deliberativă, soluție care, potrivit membrilor CSP, nu răspunde spiritului legii și principiului reprezentativității procurorilor, încălcându-se dreptul și capacitatea reală a Procuraturii de a soluționa problemele funcționale în mod autonom și responsabil, motiv din care considerăm că se impune excluderea unei asemenea posibilități.

„Viziunile reflectate derivă inclusiv și din opinia formulată de către membrii-procurori ai CSP remisă la 3 martie 2023 în adresa Comisiei de la Veneția, fiind re-confirmat angajamentul de respectare a principiilor statului de drept”, au punctat procurorii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: