„Imixtiune a puterii executive”. CSP critică proiectul de lege care îi va permite Ministrului Justiției să convoace Adunarea Generală a Procurorilor
Full Article 3 minutes read

„Imixtiune a puterii executive”. CSP critică proiectul de lege care îi va permite Ministrului Justiției să convoace Adunarea Generală a Procurorilor

Membrii-procurori din cadrul Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) au remis Ministerului Justiției un aviz privind Proiectul de lege care se referă inclusiv la modalitatea de convocare a Adunării Generale a Procurorilor. În opinia de referință s-a notat că, proiectul de lege pus în discuție conține reglementări cu un impact substanțial în ceea ce privește principiul de autoadministrare al procurorilor.

Potrivit CSP, soluția propusă de autorul proiectului ca în cazul imposibilității convocării Adunării Generale a Procurorilor/Adunării Generale a Judecătorilor de către Consiliul Superior al Procurorilor/Consiliul Superior al Magistraturii, această prerogativă să fie exercitată de ministrul justiției, este a priori contrară principiului separării puterilor în stat și creează o marjă excesivă pentru imixtiunea reprezentantului puterii executive în activitatea de autoadministrare a procurorilor/judecătorilor.

„Mai mult, este incompatibilă cu standardele de specialitate intenția autorului proiectului de atribuire ministrului justiției unor împuterniciri improprii atât în raport cu poziția instituțională, cât și reieșind din natura juridică a competențelor. În contextul recomandărilor Grupului Statelor împotriva Corupției (GRECO) ce vizează expres necesitatea excluderii exponentului Guvernului din componența Consiliului Superior al Procurorilor, se creează o coliziune între cerințele înaintate față de modul în care urmează să activeze organul de autoadministrare a procurorilor și limitele colaborării loiale între puterile statului”, se arată într-un comunicat emis de procurorii CSP.

Procurorii consideră că este inadmisibil ca prin competența atribuită ministrului justiției să fie posibilă substituirea de către acesta a unei atribuții care, în mod firesc, implică responsabilitatea decizională a mai multor persoane.

„Astfel, prin asemenea posibilitate, ca ministrul justiției să convoace Adunarea Generală a Procurorilor/Adunarea Generală a Judecătorilor, se creează situația când competența ministrului justiției substituie atribuția unui organ colegial (Consiliul Superior al Procurorilor/Consiliul Superior al Magistraturii), adică acolo unde forul decizional trebuie să fie constituit din mai multe persoane, poate interveni discreția unui singur decident. Concomitent, rezultă că prin această competență ministrul justiției poate înlocui și atribuția corpului profesional, deoarece Adunarea Generală a Procurorilor/Adunarea Generală a Judecătorilor poate fi convocată și de 1/3 din procurori/judecători”, se mai arară în comunicat.

Adițional, prin proiectul de lege se micșorează pragul numărului de procurori la adunarea generală repetată pentru ca aceasta să fie deliberativă, soluție care, potrivit membrilor CSP, nu răspunde spiritului legii și principiului reprezentativității procurorilor, încălcându-se dreptul și capacitatea reală a Procuraturii de a soluționa problemele funcționale în mod autonom și responsabil, motiv din care considerăm că se impune excluderea unei asemenea posibilități.

„Viziunile reflectate derivă inclusiv și din opinia formulată de către membrii-procurori ai CSP remisă la 3 martie 2023 în adresa Comisiei de la Veneția, fiind re-confirmat angajamentul de respectare a principiilor statului de drept”, au punctat procurorii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: