Ziua Europei din acest an a fost lansată pe 5 mai în format online, cu participarea mai multor ambasadori ai statelor membre ale Uniunii Europene în Republica Moldova. Diplomații au adresat mesaje cetățenilor din țara noastră, transmite MOLDPRES.
Şeful Delegației Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko, a declarat că Ziua Europei scoate în evidență valorile care au stat la bazele formării UE și care, de peste 70 de ani de la Declarația Schuman, ghidează, prin solidaritate și unitate, statele membre. „Chiar din primele zile ale pandemiei, Uniunea Europeană a fost alături de cetăţenii Republicii Moldova, la fel cum a fost şi mai înainte, prin derularea mai multor proiecte de dezvoltare. Împreună suntem uniți şi solidari şi împreună putem fi mai puternici”, a relevat Peter Michalko.
La rândul său, Daniel Ioniţă, ambasadorul României în Republica Moldova, a subliniat că „Ziua Europei este un eveniment de bucurie, care vine să sublinieze principiile şi valorile comunității europene, spiritul de solidaritate care stă la baza familiei Europei”. Diplomatul a menționat că România a fost şi este mereu alături de R. Moldova în aspirațiile de aderare la Uniunea Europeană.
În fiecare an, de Ziua Europei (9 mai) este sărbătorită pacea și unitatea în Europa. Data marchează ziua istorică în care a fost pronunțată declarația Schuman. Pentru prima dată, Ziua Europei a fost sărbătorită în Republica Moldova în 2006. Totuși, Ziua Europei a fost declarată sărbătoare oficială în țara noastră, de către Parlament, la 28 aprilie 2017.
Transportatorii ies din nou în stradă, în semn de protest față de politicile Guvernului, ale Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR) și ale Agenției Naționale Transport Auto (ANTA) în domeniul transporturilor rutiere. Manifestația va avea loc, de această dată, în fața sediului Delegației Uniunii Europene, pe data de 22 aprilie.
Potrivit Asociației Patronale a Operatorilor de Transport Auto (APOTA), protestul va avea loc pe strada Mitropolit Petru Movilă, pe porțiunea cuprinsă între intersecțiile cu străzile Anatol Corobceanu și 31 August 1989. În jur de 50 de persoane, inclusiv aproximativ 30 de șoferi de microbuze și autobuze, sunt așteptate să participe.
„Vom organiza o întrunire cu scopul de a ne exprima dezacordul față de acțiunile și inacțiunile Guvernului, MIDR și ANTA în domeniul transporturilor rutiere, care vin în contradicție vădită cu obligațiunile asumate de alinierea și armonizarea legislației și a implementa bunele practici europene și care rămân nesoluționate de Delegația UE în Republica Moldova”, precizează transportatorii.
Transportatorii cer autorităților să asigure buna desfășurare a protestului și să desemneze o persoană de contact din cadrul Primăriei, invocând obstacole întâmpinate la acțiunea similară organizată pe 9 iulie.
APOTAAPOTA
Amintim că, pe 9 iulie, mai mulți transportatori au protestat în PMAN din Chișinău. Președintele APOTA, Oleg Alexa, a declarat că protestele vor continua până când cele trei revendicări ale manifestanților, printre care adoptarea unei metodologii de calcul care „va duce inevitabil la creșteri de tarif”, vor fi executate întocmai. De cealaltă parte, Guvernul susține că „nu poate exista o majorare a tarifelor fără respectarea unor standarde minime de calitate”, în timp ce MIDR a asigurat că metodologia pentru calculul tarifelor la transport „este aproape gata, fiind în etapa de aprobări”.
În timp ce transportatorii susțin că această metodologie „va duce inevitabil la creșteri de tarif” pentru călători, ministerul afirmă că documentul prevede „reguli clare pentru stabilirea prețurilor biletelor, astfel încât acestea să fie corecte atât pentru pasageri, cât și pentru transportatori”.
Ministerul mai adaugă că este deschis față de preocupările manifestanților și că „rămâne ferm angajat în dialog pentru modernizarea sistemului de transport”.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.