În apele de la Vadul lui Vodă a fost depistat, din nou, vibrionul holeric
Full Article 2 minutes read

În apele de la Vadul lui Vodă a fost depistat, din nou, vibrionul holeric

În apele de la Vadul lui Vodă au fost depistate noi cazuri de vibrion de holeră. Un anunț în acest sens a fost făcut pe 18 iulie, de Boris Gîlcă șeful Direcției Sănătate a Primăriei Chișinău.

În cadrul ședinței săptămânale a serviciilor primăriei Chișinău, Gîlcă menționat că au fost colectate 6 probe din mai multe bazine acvatice din țară.

„O informație pentru cei care obișnuiesc să se odihnească la plaja de la Vadul lui Vodă. Au fost colectate 6 probe de apă din bazinele acvatice în trei puncte de santinelă: plaja de la Vadul lui Vodă, plaja din orașul Vatra și din râul Bîc. În două probe, la plaja de la Vadul lui Vodă a fost depistat vibrionul holeric”, a spus Gîlcă.

Șeful Direcției Sănătate a venit cu un îndemn pentru cei care obișnuiesc să se odihnească la Vadul lui Vodă.

„Atenție celor care vor face plajă și se vor scălda acolo. Neapărat trebuie să fiți alertați, să păstrați minimum de condiții igienice și recomandarea este de a face duș după scăldatul în bazinul acvatic”, a conchis Gîlcă.

Primul caz de vibrion de holeră a fost depistat în luna iulie curent, la fel, la plaja de la Vadul lui Vodă.

Mai târziu, Agenția Națională pentru Sănătate Publică a precizat că în Republica Moldova nu există holeră. Potrivit specialiștilor, în apa de pe plaja Vadul lui Vodă ar fi fost identificat vibrionul non-holeric, care nu provoacă holeră, ci doar afecțiuni diareice severe.

Potrivit ANSP, vibrionul non-holeric este identificat în râuri, lacuri sau iazuri în fiecare an, pe parcursul sezonului estival. În baza rezultatelor, autoritățile sunt îndemnate să întreprindă măsuri profilactice și antiepidemice în scopul prevenirii riscurilor pentru sănătate, inclusiv amenajarea corespunzătoare a zonelor de agrement și asigurarea respectării regulilor de igienă de către populație.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: