În Bulgaria va fi construit primul acvariu cu apă rece din lume ce va putea fi vizitat de publicul larg
Full Article 2 minutes read

În Bulgaria va fi construit primul acvariu cu apă rece din lume ce va putea fi vizitat de publicul larg

Primul acvariu cu apă rece din lume ce va putea fi vizitat de publicul larg va fi construit la jumătatea acestui an la Plovdiv, a declarat Ognian Todorov, director al Muzeului de Istorie Naturală din Plovdiv. Acest vis al personalului muzeului este pe cale să se împlinească datorită expediţiei polare bulgare, ce a pornit spre Antarctica la 27 decembrie 2022, informează AGERPRES cu referire la agenția BTA. 

Facilităţi similare există doar în Canada şi Chile, însă acestea nu sunt deschise publicului larg, fiind folosite exclusiv pentru cercetări ştiinţifice, a precizat Todorov. Acvariul din Bulgaria va fi întrebuinţat şi în scopuri ştiinţifice, dar va fi deschis şi pentru public. Apa din acvariu va avea temperatura între -3 şi -2 grade Celsius. Acvariul va putea fi atins de vizitatori în câteva locuri amenajate special.

Un alt vis al personalului muzeului, acela de a avea primul acvariu 3D cu apă sărată din Bulgaria s-a împlinit deja. Această instalaţie este formată din trei acvarii separate cu o capacitate totală de 30 de tone. Construcţia sa a fost inspirată de Larry, rechinul de recif al muzeului, care după ce a trăit în captivitate timp de 4 ani a crescut prea mult şi a avut nevoie de un acvariu mai mare.

Pereţii acvariului sunt acoperiţi cu o peliculă specială care le creează vizitatorilor iluzia că se află sub apă. În afara lui Larry, vizitatorii pot admira peşti tropicali cu un colorit bogat din Indonezia şi Singapore, peşti de foc, peşti piatră şi peştele broască de stridii, printre alte specii exotice.

Construcţia primului acvariu cu apă rece din lume ce va putea fi vizitat de public este finanţată prin Fondul Naţional pentru Cultură. Aşteptările sunt să devină o atracţie internaţională.

Todorov este mândru să sublinieze faptul că în ultimii ani muzeul din Plovdiv s-a numărat printre cele mai dinamice muzee din Bulgaria. „Cu siguranţă că ar trebui luate în considerare noi completări ale echipei, pentru că este evident că treptat devenim şi un centru educaţional”, a mai precizat directorul.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: