În Găgăuzia s-a anunțat când va avea loc inaugurarea noului bașcan 
Full Article 2 minutes read

În Găgăuzia s-a anunțat când va avea loc inaugurarea noului bașcan 

În iulie va avea loc inaugurarea Evgheniei Guțul în funcția de bașcan al Găgăuziei. Potrivit unui canal de Telegram din regiune, informația a fost confirmată de președintele Adunării Populare a Găgăuziei Dmitri Konstantinov.

Inaugurarea noului bașcan al Autonomiei Găgăuze va avea loc pe 19 iulie, potrivit sursei. Se menționează că informația a fost confirmată de președintele Adunării Populare a Găgăuziei Dmitri Konstantinov.

Recent, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Dorian Istratii spunea că Chișinăul nu are ce discuta cu noul bașcan al UTA Găgăuzia dacă acesta nu va avea o agendă europeană sau una opusă intereselor Republicii Moldova.

Pentru NM, instituția prezidențială a declarat anterior că „va respecta toate procedurile legale privind depunerea jurământului Bașcanului UTA Găgăuzia, ca membru din oficiu al Guvernului”.

„Privitor la suspiciunile de corupție și presupusele legături cu o grupare criminală, procuratura trebuie să ducă la bun la sfârșit toate investigațiile, iar cei care se vor dovedi că au comis fraude, să fie pedepsiți conform legii”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Președintei Irina Gotișan.

***

Pe 14 mai a avut loc turul II al alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei. Candidata Partidului „ȘOR” Evghenia Guțul s-a confruntat în turul doi cu Grigorii Uzun, candidat susținut de PSRM. Guțul a acumulat cele mai multe voturi.

Pe 22 mai, Curtea de Apel Comrat a validat alegerile din Găgăuzia. Precizăm că decizia Curții de Apel Comrat nu este definitivă, aceasta poate fi contestată la Curtea Supremă de Justiție.

Oamenii legii au inițiat recent un dosar penal pe faptul coruperii alegătorilor din Găgăuzia de către Partidul „ȘOR” în favoarea Evgheniei Guțul. Reprezentanți din cadrul formațiunii sunt acuzați că ar fi oferit câte 15 mii lei pentru fiecare persoană care determina alte 30 de persoane să o voteze pe Guțul la funcția de bașcan.

Pe 17 mai, premierul Dorin Recean a venit cu un mesaj către cetățenii din Autonomie, menționând că „nimeni, dar absolut nimeni, în locul lor nu va alege bașcanul”. Premierul a mai declarat că problemele care au fost identificate au fost documentate și vor fi prezentate în instanță, iar „instanța va da o apreciere”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: