În Kazahstan a început să funcționeze telefonia mobilă și internetul
Full Article 3 minutes read

În Kazahstan a început să funcționeze telefonia mobilă și internetul

Pentru prima oară în ultimele trei zile, în orașul Almatî din Kazahstan funcționează, din nou, telefonia mobilă și intenetul, informează Novaya Gazeta pe 10 ianuarie.

„Accesul la internet în Kazahstan se reface. „Kazahtelecom” a pornit internetul, cel puțin în unele regiuni”, a confirmat serviciul de monitorizare a blocajelor internetului din țările CSI GlobalCheck.

De asemenea, potrivit GlobalCheck, pe teritoriul Kazahstanului nu mai este blocată rețeaua Telegram, care anterior era disponibilă doar prin serverele proxy.

De asemenea, în Nur-Sultan au început să funcționeze din nou terminalele pentru achitarea cu cardul bancar, s-au redeschis magazinele și zonele de divertisment din centrele comerciale, informează TASS. Începând cu ziua de duminică, locuitorii orașului pot să achite produsele cu cardurile bancare.

Ziua de 10 ianuarie a fost declarată zi de doliu în memoria persoanelor care au murit în timpul protestelor și dezordinilor recente.

Administrația prezidențială a Kazahstanului a anunțat că au fost reținuți 5,8 mii de oameni.

„În prezent sunt inițiate 125 de dosare penale, au fost reținuți 5,8 mii de oameni, printre ei sunt mulți cetățeni străini”, a anunțat serviciul de presă al președintelui kazah.

De asemenea, autoritățile au anunțat că, la Almatî, au fost „neutralizate” două „celule teroriste”, membrii căreia ar fi participat activ la dezordinile în masă care au avut loc în oraș din 4 până în 8 ianuarie. În timpul perchezițiilor au fost depistate și ridicate arme de foc, grenade, gloanțe, cărți cu tematică religioasă și „alte probe concludente”, precizează Comitetul de securitate națională.

Protestele au izbucnit în Kazahstan pe 2 ianuarie în orașul Janaozen, situat în sud-vestul țării. Oamenii au ieșit în stradă fiind indignați de creșterea prețului pentru gazul lichefiat. În scurt timp, manifestații similare au izbucnit în toată țara, iar cererile protestatarilor au devenit politice. Cele mai agresive demonstrații s-au produs la Almatî.

În noaptea de 4 spre 5 ianuarie guvernul kazah a demisionat, iar președintele Kassym-Jomart Tokaev a decretat stare de urgență în toată țara. Ulterior, acesta a preluat conducerea Consiliului de securitate, al cărui lider era anterior ex-președintele kazah Nursultan Nazarbaev. Pe 5 ianuarie, Tokaev s-a adresat către liderii țărilor din Organizația Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), din care fac parte Rusia, Belarus, Armenia, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan, cu solicitarea de a „ajuta Kazahstanul să depășească pericolul terorist”. OTSC a anunțat că a trimis trupe de menținere a păcii în Kazahstan. De asemenea, moscova a trimis parașutiști și tehnică militară.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: