În loc de flori și spălatul veselei. Evghenii A. Goloșceapov explică de ce bărbații ar trebui să participe la marșul de pe 8 martie
Full Article 4 minutes read

În loc de flori și spălatul veselei. Evghenii A. Goloșceapov explică de ce bărbații ar trebui să participe la marșul de pe 8 martie

Zilele acestea am moderat o întrevedere a câtorva organizații internaționale și obștești pe probleme de SIDA, la care a participat dl Peterson Magoola. Dl Peterson este originar din Africa. El a venit în Moldova acum trei luni și activează în calitate de Reprezentant interimar de țară al ONU UN Women în Moldova. Din denumirea acestei agenții a ONU se subînțelege clar că are drept obiectiv principal apărarea drepturilor femeilor. Eu îl prezint pe Peterson participanților la discuții și, în paralel, mă prind la gândul că o organizație „feminină” este condusă de un bărbat. Neobișnuit? Da. Însă ar trebui oare femeile să conducă organizațiile „feminine” și să se ocupe de apărarea drepturilor femeilor?

Se apropie ziua de 8 martie. Vânzările de flori, șampanie și ciocolată explodează. Noi, bărbații, felicităm doamnele cu ocazia Zilei internaționale a femeii, le acordăm diferite semne de atenție, le facem cadouri și cu prilejul sărbătorii (!), spălăm vasele după petrecerea în familie. Sună cunoscut? Da, e cunoscut, pentru că noi am fost educați în asemenea tradiții. Însă nu vă pare că persoanele apropiate (indiferent de sex) ar trebui să-și acorde atenție reciprocă nu doar la 8 martie și la 23 februarie? Pentru aceasta nu trebuie să așteptăm zilele internaționale, zilele de naștere sau Revelionul.

În forfota de sărbătoare, noi am cam uitat că la temelia Zilei internaționale a femeii stau mitingurile și demonstrațiile de la începutul secolului al XX-lea, cu revendicarea egalității dintre bărbați și femei, condiții de muncă egale și oferirea dreptului la vot pentru femei. Da, acum 100 de ani, femeile nu aveau drept de vot la alegeri. Sună ciudat. În acele perioade, participantele la demonstrații au început să lupte pentru drepturi egale și dezrădăcinarea stereotipurilor de gen, adică cu stereotipurile despre rolul bărbaților și al femeilor în societate. De exemplu, cu stereotipul precum că femeia trebuie să aibă grijă de căminul familial și de copii, iar bărbatul trebuie să aducă un mamut acasă. În secolul trecut, s-au obținut unele transformări semnificative atât în legislație, cât și în opinia publică despre rolul femeilor, inclusiv în Moldova. De exemplu, în secolul al XXI-lea, deja câteva femei din țara noastră au devenit șefi de parlament și de guvern. În Găgăuzia, care avea imaginea unei regiuni tradiționale și patriarhale, o femeie a fost aleasă pentru a doua oară în funcția de bașcan.

Totodată, mai rămân suficiente probleme. La mijlocul lunii februarie 2020, situația din Moldova a fost examinată de Comitetul ONU pentru Eliminarea Discriminării Împortiva Femeilor, abordând problema violenței casnice și a traficului, probleme cu care se confruntă femeile în învățământ, medicină și la angajarea în câmpul luncii, problemele femeilor care trăiesc în localitățile rurale, problemele femeilor cu dizabilități, problema căsătoriilor timprii în rândul minorilor, problema stereotipurilor care încă mai persistă și multe alte chestiuni.

Deci, au nevoie femeile, la 8 martie, anume de flori, șampanie și ciocolată? Sau ar trebui să folosim această dată internațională pentru a atrage atenția societății și a autorităților față de problemele cu care se confruntă femeile din țara noastră? Ar trebui oare ca noi, bărbații, să urmărim pasiv dintr-o parte lupta continuă a femeilor pentru egalitate ori ar trebui să ne implicăm activ?

Domnul Peterson Magoola sparge stereotipurile prin propriul exemplu și demonstrează că apărarea drepturilor femeilor este obligațiunea tuturor, inclusiv a bărbaților, nu numai a femeilor. Și eu sunt absolut de acord cu el.

Fiecare dintre noi, bărbații, are o mamă, o soră, o prietenă sau o soție. Eu nu vreau ca femeile care îmi sunt apropiate și femeile în general să se confrunte cu încălcări și discriminare. Vreau ca ele să fie fericite. Anume de aceea la 8 martie eu voi participa la Marșul solidarității, care se va începe la ora 13:00, lângă magazinul UNIC din Chișinău. Noi vom cere ratificarea Convenției de la Istanbul privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor.

Deci, eu voi participa la marș. Dar tu?

Autor: Evghenii Alexandrovici Goloșceapov, LL.M., membru al Consiliului pentru prevenirea și eliminarea discriminării și asigurarea egalității, director al Departamentului Advocacy, AO ”Inițiativa Pozitivă”

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: