mașini

În Moldova ar putea fi interzise automobilele diesel? Precizările Ministerului Energiei

În Republica Moldova ar putea fi interzise automobilele diesel din anul 2040. Este una din măsurile pe care le-ar putea implementa Ministerul Energiei pentru promovarea electrificării transportului în Republica Moldova. Despre aceasta a anunțat Ministerul Energiei într-un interviu pentru NewsMaker.

Astfel, sunt examinate următoarele măsuri:

  • Interzicerea (sau demotivarea prin instrumente fiscale) a importului de mașini nehibride începând cu 2035.
  • Electrificarea căii ferate (30 % până în 2040), împreună cu trecerea transportului rutier de marfă la transportul feroviar de marfă (30% în 2030, 60% în 2050).
  • Standarde pentru interzicerea achiziționării de vehicule vechi (mai vechi de 10 ani).
  • Interzicerea vehiculelor 100% diesel începând cu 2040.
  • Trecerea transportului public urban la hibrid, până în 2030.
  • Trecerea transportului public urban la electric, până în 2040.
  • Trecerea transportului urban de marfă la electric, până în 2035.
  • Promovarea condusului eficient din punct de vedere al consumului de combustibil.
  • Schimbarea modală la alt tip de transport.

„Politicile menționate în PNIEC reprezintă scenarii, care se bazeaza pe politicile/legile adoptate în prezent și în functie de costurile actualei tehnologii. Acestea nu sunt prescripții și reprezintă doar posibile scenarii evaluate. La momentul elaborării și promovării, aceste politici vor fi supuse consultărilor publice vaste, pentru a ne asigura că sunt luate în calcul opiniile tuturor părților interesate, a precizat Ministerul Energiei pentru NM.

Ministerul a menționat că transportul este al doilea cel mai mare consumator de energie, cu circa 35% din mixul energetic, în Moldova.

„Acest lucru ne deschide mai multe oportunități: reducerea și eficientizarea consumului, utilizarea sporită a biocombustibililor, utilizarea transportului electric pentru stocarea energiei și echilibrarea curbei de consum”, a explicat ministerul Energiei.

Conform datelor Agenției Servicii Publice, la finele anului 2022, în Republica Moldova erau înregistrate 1998 de automobile electrice, deținute atât de persoanele fizice, cât și juridice, și 25541 automobile hibrid.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: