În Moldova au fost sechestrate monede virtuale și sisteme de generare a criptovalutei în valoare de circa 5 mln de lei
Full Article 2 minutes read

În Moldova au fost sechestrate monede virtuale și sisteme de generare a criptovalutei în valoare de circa 5 mln de lei

 În ultimii cinci ani, pe lângă hârtii de valoare, imobile, terenuri agricole, Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) a sechestrat bunuri inclusiv în formă de criptomonede și sisteme de generare a criptovalutei. Valoarea totală a monedelor virtuale și a sistemelor de generare a criptovalutei este de aproape 5 milioane de lei, iar utilizarea lor este interzisă până la emiterea unei decizii finale a instanței de judecată.

În urma investigațiilor de identificare și recuperare a activelor infracționale, în ultimii cinci ani, ARBI a sechestrat aproape 5 mii de bunuri, valoarea cărora depășește suma de 5,6 miliarde de lei.

În afară de criptomonede și sisteme de generare a criptovalutei, Agenția a indisponibilizat bunuri în formă de acțiuni, creanțe și capital social în valoare totală de peste 2,1 miliarde de lei, dar și construcții de aproape 1,2 miliarde de lei. 

Investigații paralele efectuate de ARBI

Din 2017 și până în prezent a crescut numărul delegațiilor (împuterniciri transmise de către procurori și ofițeri de urmărire penală către Agenția Națională de Recuperare a Bunurilor Infracționale (ARBI) pentru a efectua investigații financiare paralele, în total fiind emise 883 de delegații. Cele mai multe dintre ele au fost solicitate de Ministerul Afacerilor Interne – 235 la număr, de la Centrul Național Anticorupție au fost transmise 210 împuterniciri, Procuratura Anticorupție a expediat 170 de solicitări și Procuratura Pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale – 151 de cereri. 

Procesul de recuperare a bunurilor însușite prin infracțiune este foarte complex și implică efortul mai multor reprezentanți ai instituțiilor publice din țară: procuraturi specializate, instanțe judecătorești, instituții de urmărire penală, dar și altele.

Pe toată durata procesului investigativ, ARBI este în drept să decidă înghețarea bunurilor infracționale identificate, să acceseze gratuit bazele de date naționale în activitatea pe care o desfășoară și să înainteze acțiuni civile în interesele statului și ale persoanelor juridice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.


 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: