ehealthromania.com

În parcuri de distracții, stații de așteptare sau la terase. Fumatul țigărilor electronice va fi interzis în spațiul public comun

Fumatul va deveni interzis în spațiile publice deschise, cum ar fi terase, stații de așteptare, parcuri de distracții. Mai mult, restricțiile se aplică nu doar pentru țigările obișnuite, dar și cele electronice. Un proiect de lege care prevede aceste lucruri se află pe agenda Guvernului, a trecut prin consultări publice și va fi aprobat în curând. Precizările au fost făcute de ministra Sănătății, Ala Nemerenco, în cadrul ediției din 25 iulie a emisiunii „Cabinetul din umbră” de la Jurnal TV. 

Proiectul de lege prevede că fumatul va fi interzis pe teritoriul parcurilor de distracții, în zonele cu statut de zonă de odihnă și agrement atribuit de autoritățile publice locale, la terase, în stații de așteptare, în parcurile acvatice, dar și în preajma piscinelor. Ministra Sănătății, Ala Nemerenco, spune că restricțiile se aplică pentru tipurile de țigări, întrucât țigările cu tutun încălzit sunt la fel de nocive ca și țigările obișnuite.

Sunt modificări la legea cu privire la controlul tutunului. Am avut consultări publice și cu societatea, și cu business-ul. Toate avizele, de la toate ministerele implicate sunt pozitive. Proiectul de lege este în Cancelaria Guvernului, este pe agenda Guvernului. Noi am propus acolo un control asupra spațiului public comun, asta înseamnă terase, spațiile deschise, stații de așteptare. Trebuie să înțelegem că țigareta electronică și utilizarea ei se răspândește mult mai repede decât tutunul. Este absolut fals că țigareta electronică sau tutunul încălzit este mai puțin nocivă decât țigara obișnuită. Am introdus în lege că niciun medic nu poate promova țigareta electronică. Este interzis și ar putea să-și piardă dreptul de activitate. Țigareta electronică e cu vapori și nicotina când este dusă de vapori, este umedă, este mai grea și neapărat va ajunge mult mai ușor în bronhii. Țigaretele electronice sunt mult mai periculoase. Mai mult, țigareta cu aromă ademenește. Gustul de lămâie, de mentă, este foarte atractiv și oamenii pot să fumeze mult mai mult și asta este mai periculos”, a spus ministra Sănătății, transmite IPN.

Potrivit Alei Nemerenco, prin lege, va fi introdus un semn unic de interzicere a fumatului, iar din 2026 va fi interzisă comercializarea țigărilor cu arome.

Conform cercetărilor, la noi, în Republica Moldova, a crescut mult utilizarea țigaretelor electronice de către tineri, a crescut rata adolescenților care fumează aceste țigări. Noi am modificat legea și din anul 2026 în țară nu se vor mai comercializa țigaretele electronice cu arome, pentru că ele captează tinerii, sunt ademenitoare. Dar și fumatul pasiv provoacă o mortalitate foarte înaltă. Avem o datorie față de generațiile viitoare să inducem un comportament social corect. Cei care fumează trebuie doar să facă câțiva pași într-o parte. Vom avea semne peste tot. Dacă până acum semnul interzis era doar pe țigareta din care ieșea fum, acum ne propunem să avem toate tipurile de țigarete sub semnul interzis în spațiile publice” a mai spus aceasta.

Potrivit unui studiu realizat încă în 2019, în Republica Moldova, peste 16% dintre tinerii cu vârsta cuprinsă între 13-15 ani consumau produse de tutun, inclusiv produse de tutun încălzit, iar circa 13% foloseau țigări electronice.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

4,6 milioane de colete livrate, 7 oficii noi, rebranding și premiul Notorium Brand Awards — rezultatele Nova Post Moldova pentru prima jumătate a anului 2025

În prima jumătate a anului 2025, Nova Post în Moldova a înregistrat o creștere stabilă a principalilor indicatori. Numărul livrărilor a ajuns la 4,6 milioane — cu 305,2% mai mult față de aceeași perioadă a anului trecut. Volumul total al impozitelor achitate la bugetul de stat al Republicii Moldova a constituit 26,5 milioane de lei.

Nova Post livrează colete prin toată Moldova și peste hotare. În primele șase luni, numărul livrărilor interne a depășit 396 de mii — cu 7,5% mai mult față de anul trecut. Livrările internaționale au crescut de aproape 6 ori, atingând cifra de 4,2 milioane. Cel mai frecvent, clienții primesc comenzi din China, SUA, România și Ucraina — în principal de pe platformele Temu, Joom, Aliexpress, iHerb, Zapatos, Trendyol și MakeUp.

Ca răspuns la cererea tot mai mare, Nova Post investește activ în infrastructură. În prima jumătate a anului, compania a anunțat extinderea rețelei de parteneri și a invitat antreprenorii să devină parte a grupului internațional de companii Nova. Astfel, în primele șase luni au fost deschise șapte oficii noi, dintre care trei oficii partenere în orașele Nisporeni, Drochia și Varnița.

Totodată, Nova Post deține poziții de lider în ceea ce privește numărul de poștomate și rămâne singurul operator logistic din țară care livrează colete la punctele de eliberare. În iulie 2025, rețeaua companiei în Moldova include 37 de oficii, 83 de puncte de eliberare, 260 de poștomate și 3 terminale de sortare.

Un moment important în dezvoltarea companiei în primul semestru a fost rebrandingul. Nova Poshta, care activa în Moldova de peste 10 ani, a devenit Nova Post și a început integrarea într-un sistem european unic, prezent deja în 15 țări din Europa.

„Devenim o parte integrantă a rețelei europene Nova Post. Acest lucru ne va permite să lansăm noi servicii, să extindem capacitățile logistice și să conectăm Moldova cu alte țări din Europa și din lume”, a declarat Serhii Shapran, CEO Nova Post Moldova.

În acest an, compania a fost apreciată și de consumatorii din Republica Moldova — Nova Post a câștigat premiul Notorium Brand Awards la categoria „Servicii poștale și de curierat”.

Pe lângă dezvoltarea afacerii, compania s-a alăturat inițiativelor ecologice. Nova Post a devenit partener al proiectului de împădurire a Republicii Moldova, inițiat de Ministerul Mediului și postul de televiziune JurnalTV. În cadrul acestui proiect, echipa companiei, împreună cu voluntarii, au plantat mii de arbori pe o suprafață de 30 de hectare.


Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: