În premieră, în Moldova va apărea o lege privind protecția animalelor. Proprietarii vor trebui să își înregistreze necuvântătoarele
Full Article 4 minutes read

În premieră, în Moldova va apărea o lege privind protecția animalelor. Proprietarii vor trebui să își înregistreze necuvântătoarele

Fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) din Parlament a anunțat despre înregistrarea unui proiect de lege-cadru privind protecția animalelor. Potrivit partidului, proiectul de lege reglementează care sunt obligațiile proprietarilor de animale de companie, dar și atribuțiile administrației publice locale în raport cu animalele fără de stăpân. Proiectul prevede de asemenea crearea unui sistem informațional de identificare, de înregistrare a datelor cu privire la animalele de companie și a deținătorilor acestora. Totodată, dacă va fi aprobat, în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare va fi creat un serviciu pentru protecția animalelor. 

Deputatul Lilian Carp a spus că „în Republica Moldova până în prezent nu a existat o lege cadru” cu privire la protecția animalelor.

De aceea am avut abuzuri din partea și proprietarilor de animale de companiei, dar și a autorităților publice locale, care nu au întreprins măsuri pentru a preveni aceste abuzuri”, a menționat Carp.

Parlamentarul a spus că „proiectul de lege reglementează care sunt obligațiile proprietarilor de animale de companie”.

Noi vorbim despre: luarea la evidență a animalelor, modul despre cum aceste animale trebuie să fie în transportul public, care sunt obligațiile proprietarilor de animale atunci când le transportă, care sunt atribuțiile administrației publice locale în raport cu animalele fără de stăpân”, a precizat Carp.

Deputatul a adăugat că „atunci când nu se face nimic, situațiile se complică în sine, începând de la rabie care poate să izbucnească în rândul unor grupuri de animale fără adăpost”.

Politicile care sunt până în prezent, în care de exemplu se otrăvesc, se împușcă sau alte tipuri de agent gen, nu poate să mai existe. Trebuie să existe abordări civilizate, începându cu proces de sterilizare, construcția la nivelul administrației publice locale de nivelul II a centrelor sanitare care să se ocupe de acest proces de sterilizare”, a comunicat parlamentarul.

Deputata PAS Iulia Dascălu a menționat că la proiectul de lege s-a lucrat timp de 8 luni de zile.

Va fi creat un cadru juridic privind protecția animalelor împotriva tratării cu cruzime, provocării durerii, suferinței, decesului, precum și asigurarea bunăstării și tratamentului uman împotriva animalelor – atât a animalelor cu stăpân, dar în deosebi a animalelor care sunt fără de stăpân”, a comunicat Dascălu.

Deputata a mai spus că „proiectul prevede de asemenea crearea unui sistem informațional de identificare, de înregistrare a datelor cu privire la animalele de companie, și a deținătorilor acestora”.

Să știm care este numărul exact de animale pe care le dețin proprietarii și totodată să fie înregistrate și animalele fără de stăpân. Venim cu acest proiect de lege pentru a preveni abandonările necontrolate a animalelor, să creăm adăposturi de animale fără de stăpân și să organizăm campanii informaționale privind tratarea umană și responsabilă a animalelor și adopția acestora”, a declarat parlamentara.

Potrivit Iuliei Dascălu, în cadrul Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare se va propune crearea serviciului pentru protecția animalelor, care va fi responsabil de elaborarea politicilor la nivel național și pentru protecția animalelor în gestionarea efectivelor animalelor fără de stăpân .

„Odată cu aprobarea acestui proiect de lege va trebui modificat și Codul contravențional, pentru cei care nu vor respecta acele prevederi care sunt în proiectul de lege”, a ținut să precizeze Carp, adăugând că „proiectul de lege abordează atât comportamentul stăpânilor care abuzează animalele, apoi le aruncă în stradă”. „Noi în proiectul de lege prevedem și evidența acestor animale, cum poate fi găsit stăpânul, dar și alte prevederi”, a menționat el.

Acest proiect de lege, dacă va fi votat, după publicarea în Monitorul Oficial va intra în vigoare doar după 12 luni, fiindcă toate instituțiile care sunt nemijlocit vizate în acest proiect de lege vor fi obligate să-și aducă actele normative în concordanță cu legea cadru”, a conchis Iulia Dascălu.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: