facebook.com

În regiunea Circului va fi construit un centru de business de 21 de etaje și patru blocuri de locuit

Între clădirea Circului și biserica „Constantin și Elena” ar putea fi construit un complex din patru blocuri de locuit și un business centru de 21 de etaje. Inițiativa a fost aprobată în cadrul primei ședințe a noii componențe a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Informația a fost confirmată pentru NM de către vicepreședintele instituției, Ion Ștefăniță. 

Pe 29 ianuarie s-a desfășurat prima ședință, în noua componență, a Consiliului Național al Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Este vorba despre instituția care dă undă verde proiectelor de construcție în zona istorică a Chișinăului și în zonele protejate drept monumente arhitecturale. Fără aprobarea Consiliului, desfășurarea lucrărilor de construcție pe teritoriul sau în apropierea monumentelor este interzisă.

În cadrul primei ședințe, noua componență a consiliului a aprobat proiectul care prevede construcția a patru blocuri de locuit: două a câte 14 etaje și, respectiv, alte două, a câte 17 etaje. Pe lângă acestea, în regiune va fi construit și un centru de business care va cuprinde 21 de etaje. Beneficiarul proiectului este compania de construcții Urbanconstruct TT. Drept arhitect figurează biroul Altamira.

facebook.com

Proiectul va fi implementat chiar în zona protejată drept monument național de arhitectură, care include cimitirul din zonă și biserica Constantin și Elena, ctitorită în 1777.

Contactat de NM, Ion Ștefăniță a confirmat că instituția a aprobat proiectul, însă a refuzat să ofere, deocamdată, informații suplimentare.

Precizăm că fosta componență a Consiliului a respins de mai multe ori inițiativa. Membrii acestuia au argumentat că proiectul propus distruge ca monument de arhitectură complexul care include biserica din regiune și acoperă în totalitate clădirea Circului.

Componența Consiliului Național al Monumentelor Istorice, fără aprobarea căruia este imposibilă construcția în centrul istoric al Chișinăului, a fost schimbată înainte de termen, pe 13 ianuarie, prin decizia ministrului interimar al Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa. Potrivit surselor NM, în noua componență a fost inclus arhitectul business-centrului de opt etaje care urma să fie construit în locul cafenelei Guguță, Iurie Povar, precum și Ion Ștefăniță, șeful Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor.

Organizațiile neguvernamentale au criticat decizia de modificare a componenței Consiliului și au calificat-o drept ilegală. MECC, timp de două săptămâni, nu a comentat decizia.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Creditele de la Victoriabank — 100% online, pentru persoane fizice și IMM-uri

Victoriabank lansează o platformă digitală integrată pentru accesarea creditelor, dedicată atât clienților persoane fizice, cât și întreprinderilor mici și mijlocii — Cabinetul de Credit. Această soluție modernă permite obținerea online a mai multor tipuri de finanțare, eliminând drumurile la bancă și birocrația inutilă. Inițiativa face parte din strategia băncii de digitalizare a serviciilor bancare și răspunde cererii tot mai mari pentru produse financiare rapide, accesibile și ușor de utilizat. 

Clienții persoane fizice pot aplica acum, în doar câțiva pași simpli, pentru Credit Express Online sau cardurile de credit STAR Card și STAR Card Platinum. Procesul de completare a cererii este complet digital, iar contractul de credit poate fi semnat direct în Cabinetul de Credite sau la cea mai apropiată sucursală Victoriabank. Totul se desfășoară în condiții de maximă siguranță și cu pachet minim de documente. 

Pentru segmentul de business, în Cabinetul de Credit, Victoriabank oferă credite pentru capital circulant, investiții, linii de credit, overdrafturi sau garanții bancare. Întregul proces este gândit pentru eficiență maximă: utilizatorii își creează un cont securizat, completează cererea, încarcă documentele necesare și primesc rapid un răspuns din partea băncii. Semnătura digitală finalizează procesul, iar fondurile ajung direct în contul companiei. 

Platforma reduce semnificativ timpul de obținere a unui împrumut și oferă o experiență intuitivă, ghidată pas cu pas, în care transparența și securitatea datelor sunt prioritare. 

„Pentru clienții noștri, rapiditatea, simplitatea și accesul online la servicii bancare au devenit esențiale. Cu ajutorul acestei platforme digitale, le oferim o soluție completă prin care pot obține un credit rapid, fără drumuri la bancă și fără dosare voluminoase. Este un pas firesc către o bancă mai bine adaptată ritmului vieții moderne”, a declarat Oleg Romanciuc, Director Direcția Vânzări Online, Victoriabank. 

Prin lansarea Cabinetului de Credit, Victoriabank își consolidează poziția printre instituțiile financiare care oferă o experiență bancară modernă, adaptată nevoilor reale ale clienților. Accesul la finanțare devine astfel mai simplu și mai rapid ca niciodată — un avantaj esențial pentru cei care vor să ia decizii în cunoștință de cauză și în timp util. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: