În regiunea Circului va fi construit un centru de business de 21 de etaje și patru blocuri de locuit
Full Article 2 minutes read

În regiunea Circului va fi construit un centru de business de 21 de etaje și patru blocuri de locuit

Între clădirea Circului și biserica „Constantin și Elena” ar putea fi construit un complex din patru blocuri de locuit și un business centru de 21 de etaje. Inițiativa a fost aprobată în cadrul primei ședințe a noii componențe a Consiliului Național al Monumentelor Istorice. Informația a fost confirmată pentru NM de către vicepreședintele instituției, Ion Ștefăniță. 

Pe 29 ianuarie s-a desfășurat prima ședință, în noua componență, a Consiliului Național al Monumentelor Istorice din cadrul Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Este vorba despre instituția care dă undă verde proiectelor de construcție în zona istorică a Chișinăului și în zonele protejate drept monumente arhitecturale. Fără aprobarea Consiliului, desfășurarea lucrărilor de construcție pe teritoriul sau în apropierea monumentelor este interzisă.

În cadrul primei ședințe, noua componență a consiliului a aprobat proiectul care prevede construcția a patru blocuri de locuit: două a câte 14 etaje și, respectiv, alte două, a câte 17 etaje. Pe lângă acestea, în regiune va fi construit și un centru de business care va cuprinde 21 de etaje. Beneficiarul proiectului este compania de construcții Urbanconstruct TT. Drept arhitect figurează biroul Altamira.

În regiunea Circului va fi construit un centru de business de 21 de etaje și patru blocuri de locuit

facebook.com

Proiectul va fi implementat chiar în zona protejată drept monument național de arhitectură, care include cimitirul din zonă și biserica Constantin și Elena, ctitorită în 1777.

Contactat de NM, Ion Ștefăniță a confirmat că instituția a aprobat proiectul, însă a refuzat să ofere, deocamdată, informații suplimentare.

Precizăm că fosta componență a Consiliului a respins de mai multe ori inițiativa. Membrii acestuia au argumentat că proiectul propus distruge ca monument de arhitectură complexul care include biserica din regiune și acoperă în totalitate clădirea Circului.

Componența Consiliului Național al Monumentelor Istorice, fără aprobarea căruia este imposibilă construcția în centrul istoric al Chișinăului, a fost schimbată înainte de termen, pe 13 ianuarie, prin decizia ministrului interimar al Educației, Culturii și Cercetării, Lilia Pogolșa. Potrivit surselor NM, în noua componență a fost inclus arhitectul business-centrului de opt etaje care urma să fie construit în locul cafenelei Guguță, Iurie Povar, precum și Ion Ștefăniță, șeful Agenției de Inspectare și Restaurare a Monumentelor.

Organizațiile neguvernamentale au criticat decizia de modificare a componenței Consiliului și au calificat-o drept ilegală. MECC, timp de două săptămâni, nu a comentat decizia.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: