În Republica Moldova va fi constituit Ordinul Arhitecților. Proiectul de lege, votat în prima lectură

În Republica Moldova urmează a fi constituit Ordinul Arhitecților, care va proteja interesele profesiei atât la nivel național, cât și internațional. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură de 58 de deputați, în cadrul ședinței Parlamentului din 28 noiembrie.

Proiectul are drept obiectiv îmbunătățirea cadrului legal pentru activitatea arhitecturală în Republica Moldova, promovarea calității produselor din domeniul arhitecturii și urbanismului, dezvoltarea profesională continuă, respectarea standardelor și eticii profesionale, precum și protejarea intereselor profesiei de arhitect și a patrimoniului arhitectural și cultural al țării.

Autorii inițiativei legislative propun instituirea Ordinului Arhitecților Republicii Moldova, o organizație profesională, cu statut de persoană juridică de drept public, autonomă și independentă, care va proteja interesele profesiei de arhitect atât la nivel național, cât și internațional și va contribui la dezvoltarea arhitecturii naționale. De asemenea, Ordinul Arhitecților Republicii Moldova va duce evidența specialiștilor din țară și va supraveghea, prin comisiile de disciplină, respectarea Codului deontologic al profesiei de arhitect. Organizația va include toți arhitecții cu drept de semnătură sau fără, precum și cadrele didactice din domeniu, la cererea lor. La Ordinul Arhitecților Republicii Moldova vor mai putea adera practicieni și specialiști din alte domenii precum proiectare, construcție, cercetare științifică, urbanism, protejarea patrimoniului național etc.

Inițiativa legislativă aparține Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și conține prevederi care au drept scop dezvoltarea și promovarea arhitecturii naționale, dezvoltarea culturii urbane, protejarea lucrărilor de arhitectură și a drepturilor de autor, precum și conservarea monumentelor istorice și culturale. Printre propuneri mai figurează crearea asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, care vor putea coopera în procesul de elaborare a documentațiilor de urbanism și a actelor permisive. La fel, aceste asociații vor putea presta activități specifice de arhitect-șef în unele localități unde nu sunt specialiști în domeniu. O altă modificare vizează atribuirea Consiliilor arhitectural-urbanistice cu competențe care să permită examinarea și emiterea de avize pentru proiectele de importanță locală.

Documentul urmează a fi examinat de Parlament în cea de-a doua lectură.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Avocatul lui Tauber, despre absența deputatei de la ședințele de judecată: „Nu este o încălcare” VIDEO

Avocatul Sergiu Moraru, care o reprezintă pe deputata Marina Tauber în dosarul în care este învinuită de finanțarea ilegală a ex-Partidului „ȘOR”, susține că absența clientei sale de la ședințele de judecată nu ar fi o încălcare. Apărătorul parlamentarei, care a părăsit țara în urmă cu peste 6 luni și nu a mai revenit, a sugerat că, de fapt, neprezentarea ar fi „un drept” de care beneficiază, fiindcă instanța a acceptat cererea privind examinarea cauzei în lipsa acesteia. Precizările au fost făcute în cadrul unor declarații de presă din 14 iulie.

Clienta nu se prezintă la ședințele de judecată pentru că a fost solicitată, înaintată o cerere… Mai întâi au existat câteva cereri de amânare, în condițiile în care era antrenată în ședințele parlamentare și în tratamente medicale. Motiv pentru care, atât timp cât a fost obligatorie prezența doamnei Tauber și la solicitarea procurorilor inclusiv, s-a înaintat solicitarea – „înaintați cerere de examinare în lipsă”. (…) Înaintați cerere de examinare în lipsă și dați-ne posibilitatea să nu tergiversăm examinarea procesului. Asta a fost solicitare și din partea procurorului. În cele din urmă, pentru a nu tergiversa examinarea procesului, am înaintat o cerere prin care am rugat instanța de judecată să accepte ca circumstanțe excepționale necesitatea de a se deplasa în alte activități în care era antrenată. Și instanța a admis ca cauza să fie examinată în lipsa Marinei Tauber. Motiv pentru care neprezența nu este o încălcare. Dar este un drept al doamnei Tauber, de care a beneficiat”, a declarat Sergiu Moraru.

Amintim că Marina Tauber este cercetată pe cinci capete de acuzate – falsificarea rapoartelor privind finanțarea campaniei electorale și a partidului politic, acceptarea finanțării ilegale din partea unui grup criminal organizat, precum și amestecul în înfăptuirea justiției.

Deputata a părăsit Republica Moldova pe 7 ianuarie 2025, prin Aeroportul Chișinău, cu destinația Istanbul. Plecarea a avut loc chiar înaintea unei ședințe de judecată în dosarul respectiv. De atunci, Tauber nu s-a mai întors în țară. Ea se declară nevinovată și spune că dosarul în care este învinuită ar fi fost pornit la „comandă politică”.

Toate ședințele de judecată care o vizează se desfășoară în prezent în lipsa ei.

Potrivit informațiilor disponibile, deputata se află, în prezent, în Rusia. Ultima dată aceasta a fost văzută la Moscova, pe 6 iulie, la Congresul Blocului „Victorie” – controlat de oligarhul fugar Ilan Șor. 

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: