În Republica Moldova urmează a fi constituit Ordinul Arhitecților, care va proteja interesele profesiei atât la nivel național, cât și internațional. Un proiect de lege care prevede acest lucru a fost votat în prima lectură de 58 de deputați, în cadrul ședinței Parlamentului din 28 noiembrie.
Proiectul are drept obiectiv îmbunătățirea cadrului legal pentru activitatea arhitecturală în Republica Moldova, promovarea calității produselor din domeniul arhitecturii și urbanismului, dezvoltarea profesională continuă, respectarea standardelor și eticii profesionale, precum și protejarea intereselor profesiei de arhitect și a patrimoniului arhitectural și cultural al țării.
Autorii inițiativei legislative propun instituirea Ordinului Arhitecților Republicii Moldova, o organizație profesională, cu statut de persoană juridică de drept public, autonomă și independentă, care va proteja interesele profesiei de arhitect atât la nivel național, cât și internațional și va contribui la dezvoltarea arhitecturii naționale. De asemenea, Ordinul Arhitecților Republicii Moldova va duce evidența specialiștilor din țară și va supraveghea, prin comisiile de disciplină, respectarea Codului deontologic al profesiei de arhitect. Organizația va include toți arhitecții cu drept de semnătură sau fără, precum și cadrele didactice din domeniu, la cererea lor. La Ordinul Arhitecților Republicii Moldova vor mai putea adera practicieni și specialiști din alte domenii precum proiectare, construcție, cercetare științifică, urbanism, protejarea patrimoniului național etc.
Inițiativa legislativă aparține Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și conține prevederi care au drept scop dezvoltarea și promovarea arhitecturii naționale, dezvoltarea culturii urbane, protejarea lucrărilor de arhitectură și a drepturilor de autor, precum și conservarea monumentelor istorice și culturale. Printre propuneri mai figurează crearea asociațiilor de dezvoltare intercomunitară, care vor putea coopera în procesul de elaborare a documentațiilor de urbanism și a actelor permisive. La fel, aceste asociații vor putea presta activități specifice de arhitect-șef în unele localități unde nu sunt specialiști în domeniu. O altă modificare vizează atribuirea Consiliilor arhitectural-urbanistice cu competențe care să permită examinarea și emiterea de avize pentru proiectele de importanță locală.
Documentul urmează a fi examinat de Parlament în cea de-a doua lectură.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!