În RM va fi analizat consumul lunar de gaze naturale. Cei care vor depăși limita vor primi scrisori comportamentale 
Full Article 3 minutes read

În RM va fi analizat consumul lunar de gaze naturale. Cei care vor depăși limita vor primi scrisori comportamentale 

SA „Moldovagaz” vine cu mai multe propuneri către consumatori pentru a micșora consumul de gaze naturale. Populația este îndemnată să regleze temperatura aerului în locuințe, să deschidă ferestrele pe perioade scurte de timp, iar apa caldă să fie setată la o temperatură mai scăzută. Totodată compania declară că va fi analizat consumul mediu lunar de gaze naturale al consumatorilor, iar cei care vor depăși consumul eficient, le vor fi expediate scrisori comportamentale.

Reprezentanții Moldovagaz spun că actuala criză energetică a afectat întregul lanț de aprovizionare cu resurse energetice pe plan național și regional și a condus la creșterea prețului de achiziție a gazelor naturale.

„În această situație este necesar de a conștientiza importanța măsurilor privind eficiența energetică nu doar în fiecare domiciliu aparte, dar și la nivel municipal și cel național pentru reducerea consumului zilnic și lunar de gaze naturale, precum și utilizarea rațională a acestuia”, comunică reprezentanții companiei.

În acest sens, Moldovagaz comunică mai multe propuneri-măsuri populației pentru a diminua consumul de gaze naturale. Prima este izolarea corespunzătoare a locuinței, o altă măsură ține de folosirea unui termostat de ambianță, care comandă funcționarea centralei, ținând cont de temperatura setată în cameră și care determină o reducere cu până la 25% a costurilor de încălzire.

Reprezentanții companiei mai îndeamnă populația să-și instaleze „reflectoare” de căldură (folie sau foi de metal) în spatele caloriferelor pentru direcționarea căldurii departe de perete în odaie. La fel se recomandă eliminarea aerului blocat din caloriferele cu apă caldă de câteva ori pe sezon.

Totodată, populația este îndemnată să regleze temperatura aerului în locuință „luând în considerare că în cazul în care aceasta depășește 19°C, fiecare grad în plus poate să însemne o creștere a consumului de gaze naturale cu circa 8%”, comunică Moldovagaz.

„Deschiderea ferestrelor pe perioade scurte de timp, astfel încât spațiile să se aerisească și să se încălzească ulterior mai repede. Pierderile de căldură sunt mai mari în cazurile în care se lasă ferestrele întredeschise pe perioade mari de timp”, se arată în declarația companiei.

Moldovagaz mai declară că este importantă setarea din centrala termică a temperaturii mai scăzute a apei calde, astfel încât să nu fie necesară combinarea cu volume mari de apă rece.

Într-un final, compania spune că va fi analizat consumul mediu lunar de gaze naturale pentru consumatorii care au aplicat măsuri de eficiență energetică, precum și pentru cei care n-au întreprins măsurile specificate.

„Consumatorilor casnici, care depășesc consumul eficient, le vor fi expediate scrisori comportamentale cu date de referință, pentru a-i încuraja să fie utilizate gazele naturale rațional”, comunică Moldovagaz.

***

Pe 31 mai curent, Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a majorat cu 20% tariful la gazele naturale — de la 15,18 lei până la 18,62 lei pentru un metru cub. Noul tarif intră în vigoare de la 1 iunie.

Comentând decizia ANRE, Vadim Ceban, președintele Moldovagaz, a declarat că aceasta «va conduce în mod inevitabil la o nouă majorare a tarifului».

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: